Lukașenko, reacție în cazul avionului deturnat. „Am acționat legal”

Lukașenko, reacție în cazul avionului deturnat. „Am acționat legal”
Lukașenko, reacție în cazul avionului deturnat. „Am acționat legal” / Sursa FOTO: flickr.com
Publicat: 26/05/2021, 14:25
Actualizat: 26/05/2021, 14:27

Preşedintele Aleksandr Lukaşenko a oferit o primă reacție în cazul deturnării unui avion Ryanair. Liderul Belarusului afirmă că a acţionat în mod legal, protejând pasagerii, atunci când a trimis un avion de luptă MiG-29 să escorteze la sol aeronava care circula pe linia Atena – Vilnius, doar pentru a-l da jos pe jurnalistul Roman Protasevici.

„Am acţionat legal, protejând oamenii”, a declarat Aleksandr Lukaşenko pentru agenţia de presă Belta. Sunt primele sale comentarii cu privire la acest incident care a indignat o lume întreagă.

Președintele Belarusului se consideră o victimă

Potrivit preşedintelui Lukașenko, a-l acuza că a trimis un avion de vânătoare pentru a forţa aterizarea zborului Ryanair este „o minciună”. Mai mult, Aleksandr Lukaşenko i-a acuzat pe „răuvoitori” că vor să sufoce Belarus şi că „au depăşit linia roşie” în atacurile lor îndreptate împotriva Minskului. Potrivit acestuia, forţe externe duc un „război hibrid” împotriva țării sale şi a lui personal, informând greşit cu privire la modul în care el a gestionat incidentul cu avionul.

  • Mai multe companii aeriene, printre care Air France şi Lufthansa, au anunţat că îşi vor redirecţiona zborurile pentru a nu survola spațiul aerian al Belarusului. În același timp, se discută ca avioanelor din Belarus să le fie interzisă intrarea în spaţiul aerian al Uniunii Europene.

Opoziția pregătește noi proteste la Minsk

Din Lituania, acolo unde s-a refugiat, lidera Opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, a anunţat că pregăteşte o nouă fază de proteste antiguvernamentale active în Belarus. „Nu avem de ce aştepta, trebuie să punem capăt terorii odată pentru totdeauna”, a subliniat Tihanovskaia într-un comunicat distribuit pe reţelele sociale.

Regimul lui Aleksandr Lukaşenko, la putere din 1994, a reprimat în mod dur o mişcare de contestare ce a scos în stradă mii de persoane în 2020, după alegerile prezidenţiale din august, considerate de europeni ca fiind „fraudate”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase