Lumea a evitat la limită un „holocaust nuclear”. Un exercițiu de război al NATO i-a convins pe sovietici să inițieze un atac devastator asupra Vestului

Lumea a evitat la limită un holocaust nuclear. Un exercițiu de război al NATO i-a convins pe sovietici să inițieze un atac devastator asupra Vestului
Publicat: 03/11/2013, 17:23
Actualizat: 22/03/2019, 08:41

Anglia și Statele Unite au fost la un pas de a provoca Uniunea Sovietică să lanseze un atac nuclear împotriva Vestului, la apogeul Războiului Rece, potrivit unor documente confidențiale desecretizate recent, scrie Daily Mail.

Un „holocaust nuclear” a fost evitat în ultimul moment, conform unor susținători ai dezarmării nucleare, experți care sugerează că incidentul a fost chiar mai periculos decât criza rachetelor cubaneze din 1962.

Documentele cabinetului britanic relevă că un exercițiu de război al NATO, din noiembrie 1983, a fost atât de realist executat încât sovieticii au crezut în mod eronat în iminența unui atac nuclear al Vestului.

Ca răspuns, Uniunea Sovietică a lansat submarine care transportau rachete nucleare în Oceanul Arctic și peste o duzină de aeronave cu arme nucleare.

Documentele au fost obținute în urma unei solicitări făcute de un grup numit Serviciul de infornații nucleare.

„Am fost la un buton distanță de un război nuclear ireversibil. În opinia mea, acesta a fost cu mult mai serios decât Criza rachetelor cubaneze”, a apreciat Peter Burt, directorul grupului.

Operațiunea NATO, intitulată „Able Archer”, în traducere liberă „arcaș abil”, a implicat o desfășurare de forțe de 40.000 de persoane în Europa de Vest.

Răspunsul pe care sovieticii îl pregăteau a devenit clar pentru spionii britanici doar în momentul în care au fost informați de către un agent dublu al KGB-ului, Oleg Gordievsky.