Macron îi cheamă pe francezi la referendum. Ce vrea președintele să facă trebuie să primească aprobarea poporului!

Macron îi cheamă pe francezi la referendum. Ce vrea președintele să facă trebuie să primească aprobarea poporului!
Macron îi cheamă pe francezi la referendum. Ce vrea președintele să facă trebuie să primească aprobarea poporului! / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 15/12/2020, 09:45

Preşedintele francez Emmanuel Macron a deschis calea organizării unui referendum privind introducerea apărării mediului în Constituţie. Liderul de la Elysee s-a adresat membrilor Convenției cetățenești pentru climă (CCC), precizând că această reformă constituţională va trebui mai întâi să fie adoptată de Adunarea Naţională şi de Senat.

Cum, însă, Camera superioară a Parlamentului francez este controlată de Dreapta, organizarea acestui referendum rămâne incertă.

Macron, contrat de Opoziție. „Nu va schimba nimic!”

CCC, compusă din 150 de cetăţeni traşi la sorţi, a fost creată pentru a propune măsuri de combatere a încălzirii climatice. Organizarea unui referendum pentru „a introduce noţiunile de biodiversitate, mediu şi luptă împotriva schimbărilor climatice” conform articolului 1 din Constituţie se numără printre măsurile propuse.

Foarte dură în primele sale reacţii, opoziţia a criticat propunerea ca pe o „lovitură de publicitate” politică al cărei rezultat este considerat incert. „Acest lucru nu va schimba nimic: Carta Mediului are deja o valoare constituţională”, a susţinut senatorul republican Bruno Retailleau, care îl acuză pe Emmanuel Macron că urmăreşte „să îşi mascheze bilanţul ecologic subţire”.

ONG-ul Greenpeace şi-a exprimat regretul în legătură cu acest anunţ, pe care l-a calificat ca fiind unul „esenţialmente simbolic” al unui preşedinte care „a strălucit printr-o intervenţie goală, lipsită de noutate”. Înainte de a discuta despre referendum, Emmanuel Macron nu a făcut anunţuri importante, dar şi-a apărat pe larg politica în domeniu asigurând că „niciun guvern nu a făcut atât de mult pentru mediu”.