Macron trage un semnal de alarmă: Incendiile devastatoare din Pădurea Amazoniană, o criză internațională

Macron trage un semnal de alarmă: Incendiile devastatoare din Pădurea Amazoniană, o criză internațională
Publicat: 23/08/2019, 10:38

„Pădurea Amazoniană- plămânul care produce 20% din oxigenul de pe planeta noastră- este în flăcări. Membri ai summitului G7, haideți să discutăm această urgență cu prioritate!”, a transmis Macron prin intermediul unui mesaj publicat pe Twitter.

Președintele brazilian Jair Bolsonaro l-a acuzat pe omologul său francez că folosește o problemă domestică a Braziliei pentru câștig politic propriu și a respins apelul acestuia de a discuta problema în cadrul summitului G7, din care Brazilia nu face parte.

„Sugestia președintelui francez conform căreia problema amazoniană trebuie discutată la G7, fără participarea țărilor din regiune, evocă o mentalitate colonială, care nu își are locul în secolul XXI”, a transmis Bolsonaro.

De asemenea, și secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a transmis că este profund îngrijorat de incendiile din Pădurea Amazoniană.

„În mijlocul unei crize climatice globale, nu ne permitem să distrugem o sursă majoră de oxigen și biodiversitate. Amazonul trebuie protejat”, a transmis Guterres prin intermediul unei postări pe Twitter.

Președintele brazilian a transmis că țara sa nu are echipamentele necesare pentru a combate incendiile de vegetație din Pădurea Amazoniană.

„Amazonul este mai mare decât Europa, cum puteți combate incendiile criminale într-o asemenea zonă? Nu avem resursele necesare”, a declarat Bolsonaro, sugerând că incendiile de vegetație au fost provocate de ONG-uri, în semn de răzbunare pentru faptul că le-au fost tăiate fondurile.

Incendiile de vegetație din Pădurea Amazoniană afectează o suprafață de aproximativ 7,4 milioane de kilometri pătrați, majoritatea focarelor fiind înregistrate în Brazilia și Venezuela.

Peste 2.500 de focare sunt active doar în Brazilia, în creștere cu 85% față de aceeași perioadă a anului trecut, conform Agenției Spațiale Braziliene.

Printre țările afectate se numără și Venezuela, cu 26.000 de incendii de vegetație, Bolivia, cu peste 17.000, Columbia și Peru.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase