Madagascar se confruntă cu cea mai mare invazie de lăcuste din 1950 încoace

Madagascar se confruntă cu cea mai mare invazie de lăcuste din 1950 încoace
Publicat: 15/07/2013, 16:12
Actualizat: 06/07/2016, 10:48

Madagascar se confruntă cu o invazie de lăcuste care a afectat peste jumătate dintre terenurile cultivate și pășunile insulei și afectează 60 la sută din populație. O situație similară a avut loc în anii 1950, iar ministrul Agriculturii a declarat starea de dezastru național, conform The Guardian.

Siguranța alimentară și mijloacele de existență a 13 milioane de oameni, adică aproape 60 la sută din populație, sunt afectate de această invazie. Dintre aceștia, aproximativ nouă milioane de oameni depind de agricultură nu numai pentru hrană, ci și pentru a-și câștiga veniturile.

„Nu avem suficiente fonduri pentru pesticide, elicoptere și pregătire. Ceea ce este extrem de costisitor este să folosim elicopterele (necesare pentru împrăștierea pesticidelor). Trebuie să începem în septembrie și avem nevoie de două-trei luni pentru pregătiri. Avem nevoie de 22,4 de milioane de dolari, dar nu dispunem de acești bani”, a declarat Alexandre Huynh, reprezentantul Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură în Madagascar, citat de The Guardian.

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a lansat avertizări încă din august anul trecut, pentru a cere sprijin financiar. José Graziano da Silva, directorul său general, a mai spus atunci că prevenirea este cheia rezolvării acestei situații. „Dacă nu acționăm acum, invazia ar putea produce pagube de sute de milioane de dolari pe parcursul următorilor ani. Aceasta ar putea fi o fereastră de oportunitate esențială pentru evitarea unei crize mai extinse”, a declarat José Graziano da Silva, citat de The Guardian. Invazia a scăpat și mai mult de sub control de atunci pentru că nu s-a reușit strângerea fondurilor necesare.

Criza cauzată de invazie vine într-un moment cum nu se poate mai prost pentru Madagascar, care se confruntă cu o criză politică și economică încă de la lovitura de stat din 2009, când Andry Rajoelina, primarul capitalei Antananarivo, a venit la putere.

Lovitura lui Rajoelina a făcut din Madagascar un stat-paria. Uniunea Europeană, Statele Unite și câteva state și-au suspendat ajutorul, iar Uniunea Africană a suspendat statutul de membru al insulei până la revenirea acesteia la statul de drept. Suspendarea ajutoarelor a agravat și mai mult criza cauzată de invazia lăcustelor. Pentru că banii sunt tot mai puțini, invazia nu mai poate fi ținută sub control.

Sărăcia s-a accentuat în ultimii cinci ani. Conform Băncii Mondiale, proporția celor ce trăiesc sub limita de sărăcie – proporție oricum mare și înainte de izbucnirea crizei – a crescut cu zece procente. Madagascar este una dintre cele mai sărace state ale lumii, 92% din populație trăind cu mai puțin de doi dolari pe zi.

„Nu există suficiente fonduri pentru un program complet. Am evitat o criză umanitară majoră, dar nu am putut face suficient pentru a scăpa de problemă, care acum a atins cote alarmante”, a mai declarat Huynh, citat de The Guardian. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură caută acum fonduri pentru a arunca pesticide cu ajutorul a trei elicoptere. Aceeași Organizație estimează că sunt necesari trei ani și cheltuieli de 41,5 milioane de dolari pentru rezolvarea problemei.

Norvegia a decis să contribuie cu 513 000 de dolari și Madagascar negociază acum cu Banca Mondială un împrumut de 10 milioane de dolari. (Elena Anghelina)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Iancu Sterp, ajuns în finala Survivor All Stars cu ajutorul fratelui său celebru
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...