Mai degrabă BLOCHEAZĂ Brexit-ul, decât să iasă din UE fără un acord. Theresa May, ULTIMATUM pentru parlamentarii britanici

Mai degrabă BLOCHEAZĂ Brexit-ul, decât să iasă din UE fără un acord. Theresa May, ULTIMATUM pentru parlamentarii britanici
Publicat: 14/01/2019, 03:55
Actualizat: 25/03/2019, 19:34

Premierul Theresa May intenționează să avertizeze Parlamentul Marii Britanii, în discursul de astăzi, că mai degrabă va bloca Brexit-ul, decât să iasă din Uniunea Europeană fără un acord, relatează BBC. Ea consideră că încrederea în politică va fi afectată „catastrofal„, dacă rezultatul referendumului prin care britanicii își exprimau dorința de a părăsi UE nu va fi implementat.

În ediția de duminică a publicației Daily Express, Theresa May a transmisun mesaj aproape disperat către poporul britanic, iar ideile lui principale le va repeta în fața parlamentarilor.

„Verdictul referendumului a fost clar – poporul din Marea Britanie dorește ca viitorul nostru să continue în afara Uniunii Europene,” a scris May în Sunday Express. „Dar în spatele acestor voturi stau o mulțime de viziuni asupra cum va arăta acest viitor.

(…) Ca prim ministru, este de datoria mea să găsesc o cale de mijloc între aceste idei. Din acest motiv, încă din 2016, lucrez neostenit să sintetizez această varietate de opțiuni și opinii într-un Brexit care să funcționeze în toată Marea Britanie. După negocieri dificile, în care am ținut partea Marii Britanii, am reușit să obțin concesii pe care mulți le credeau imposibile.

Acordul pe care l-am obținut este satisfăcător pentru țara noastră. Vom prelua controlul asupra frontierelor, oprind o dată pentru totdeauna libera circulație. Vom prelua controlul asupra legilor noastre, ieșind de sub jurisdicția Curții Europene de Justiție. și vom prelua controlul asupra banilor noștri, oprind sumele imense pe care le trimiteam anual Bruxelles-ului, pentru a le investi conform priorităților noastre.

(…) Marți, parlamentarii voștri vor vota acest acord și, odată cu el, viitorul vostru. Este cea mai importantă decizie pe care vreun parlamentar al generației noastre este chemat să o ia. Vor trebui să decidă ce contează cu adevărat.

(…) Când ați hotărât să votați la referendum, ați dorit ca vocea voastră să fie auzită. Unii dintre voi nu mai votaseră de zeci de ani. Nu putem – și nici nu trebuie – să vă dezamăgim.

Ar afecta în mod catastrofal și de neiertat încrederea în democrația noastră. Așa că mesajul meu către Parlament este simplu: E timpul să lăsăm jocurile politice deoparte și să facem ce trebuie pentru țara noastră.”

Jeremy Corbyn, liderul Laburiștilor, a anunțat că vor vota împotriva acordului, iar dacă acesta nu va trece de Parlament, vor iniția alegeri anticipate. El a promis și o moțiune de cenzură împotriva guvernului Theresa May: „Vom alege momentul potrivit, dar nici o grijă, nu va mai trece mult!” a spus Corbyn reporterilor BBC.

În jur de 100 de parlamentari conservatori și cei 10 ai Partidului democratic Unionist vor vota, de asemenea, împotriva acordului.

Marți, după cinci zile de dezbateri, membrii Parlamentului britanic trebuie să se pronunțe asupra acordului de ieșirea din UE obținut de Theresa May, precum și asupra unor amendamente care l-ar putea reformula. Dacă acordul va fi respins, Theresa May are la dispoziție trei zile lucrătoare să propună un „Plan B„. În acest caz, premierul trebuie să plece miercuri la Bruxelles, să obțină noi concesii de la Uniunea Europeană. Un eventual „Plan B” trebuie supus votului parlamentarilor pe 21 ianuarie. Ieșirea Marii Britanii din UE este programată pe 29 martie, dacă până atunci, Parlamentul nu decide să amâne sau să anuleze Brexit-ul.

Uniunea Europeană pregătește varianta amânării până în iulie a termenului ieșirii Marii Britanii din UE, afirmă surse citate de ziarul The Guardian.

Termenul de 29 martie este considerat acum de Bruxelles tot mai improbabil, din cauza opoziției cu care se confruntă Guvernul britanic în Camera Comunelor și se așteaptă ca britanicii să ceară oficial prelungire a Articolului 50 al Tratatului UE.

După primirea solicitării formale, președintele Consiliului European, Donald Tusk, va convoca un summit european special.

O prelungire „tehnică” până în iulie va fi probabil primul pas pentru a oferi Guvernului Theresa May timp suplimentar pentru revizuirea și ratificarea actualului Acord Brexit imediat după ce Downing Street va avea o idee clară despre ce dorește majoritatea din Camera Comunelor.

Funcționari europeni de rang înalt au explicat că ar putea fi oferită o amânare mai mare, printr-o altă decizie, în cazul în care în Marea Britanie vor fi convocate alegeri parlamentare anticipate ori un nou referendum pe tema apartenenței la UE.

Ca și când nu ar fi de ajuns, noi complicații sunt aduse de alegerile europarlamentare din mai

„Sesiunea Parlamentului European va începe în iulie. Vor trebui să existe în continuare eurodeputați britanici, dacă Marea Britanie va fi în continuare stat membru UE. Dar lucrurile nu sunt albe sau negre în Uniunea Europeană,” a explicat un diplomat european.

Astăzi, Comisia Europeană urmează să publice un document prin care va oferi clarificări suplimentare despre statutul temporar al frontierei dintre Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord, în speranța că unii deputați britanici vor decide să susțină Acordul Brexit.

Liderii Uniunii Europene au atras atenția în mai multe rânduri că Acordul Brexit nu va fi modificat sau reinterpretat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
Soția unui artist din România, probleme mari de sănătate! A făcut anunțul șoc: „Femeile care...
Procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea de la Mangalia care a întrebat dacă tânărul mort în...
ADEVĂRUL despre moartea lui Corduneanu: Ajunsese să cântărească 35 de kilograme și...
Vlad Pascu rămâne în arest! Decizia luată de Tribunalul Constanța
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Se schimbă REGULILE PENTRU ITP. Pentru cine devine obligatoriu la 6 luni
Anamaria Ferentz, surprinsă de cum arată Bucureștiul, după zece ani de când nu l-a mai...
Văduva lui Costel Corduneanu, mesaj tulburător. Grațiela și-a strigat durerea pe internet: ”După atâția ani...
ADEVĂRUL despre uciderea Mirelei! Acum s-a aflat chinul la care a fost supusă
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
Cum se implică Robert Drilea în creșterea copiilor Deei Maxer: "Mă surprinde cu toate lucrurile...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Alexander Fleming, inventatorul penicilinei. „Penicilina a zăcut pe un raft timp de zece ani, în...