Mai multe rude ale lui Osama bin Laden au murit, după ce avionul în care se aflau s-a prăbușit

Redactor:
Valentin Vidu
Mai multe rude ale lui Osama bin Laden au murit, după ce avionul în care se aflau s-a prăbușit
Membri ai familiei bin Laden se aflau la bordul avionului care s-a prăbușit vineri în Hampshire, a anunțat sâmbătă Ambasada Arabei Saudite în Marea Britanie, relatează BBC News online.

Avionul privat s-a prăbușit vineri în apropiere de Aeroportul Blackbushe, la Yateley, în sudul Angliei.

Ambasadorul saudit în Marea Britanie, prințul Mohammed bin Nawaf Al Saud, a transmis condoleanțe familiei bin Laden, potrivit unui mesaj postat pe Twitter.

Ambasada saudită a anunțat că acționează împreună cu autoritățile britanice în anchetarea incidentului.

„Altețea Sa Regală prințul Mohammed ben Nawaf Al Saud a transmis condoleanțe familiei și rudelor lui Mohammed bin Laden, pe Aeroportul Blackbushe, în Marea Britanie, pentru marea pierdere pe care au suferit-o în urma prăbușirii avionului la bordul căruia se aflau (membri ai) familiei”, se arată în mesaj.

Ambasada a adăugat că lucrează împreună cu autoritățile britanice pentru a urgenta transferul cadavrelor, în vederea funeraliilor și înmormântării în Arabia Saudită.

Avionul, un Embraer Phenom 300, ar fi aparținut unei firme de aviație deținute de către familia din Arabia Saudită a fostului lider Al-Qaida.

Aeronava, care sosea de la Milano (Italia), s-a prăbușit într-un târg de mașini de lângă aerodrom, imediat după ora locală 15.00 (17.00, ora României), și a explodat la impact.

Pilotul și cei trei pasageri au murit, dar nicio persoană nu a fost rănită la sol, potrivit Poliției din Hampshire.

Aeroportul Blackbushe a anunțat, într-un comunicat, că avionul s-a prăbușit în apropiere de pistă în timp ce încerca să aterizeze.

Un purtător de cuvânt al Aeroportului Malpensa din Milano a confirmat că avionul a decolat către Hampshire la ora locală 13.30 (14.30, ora României).

Autoritatea saudită a Aviației Civile a anunțat într-un mesaj postat pe Twitter că avionul privat era înregistrat în Arabia Saudită și că ea va ajuta Air Accidents Investigation Branch (AAIB) în ancheta pe care aceasta o desfășoară.

Poliția din Hampshire efectuează o anchetă comună cu AAIB.

– Familia bin Laden

Tatăl lui Osama bin Laden, Mohammed, era originar din Yemen, dar s-a mutat în Arabia saudită undeva în anii 1910. El a devenit conducătorul unui imperiu în domeniul construcțiilor care se află în spatele celor mai mari proiecte de construcții din Arabia saudită.

Mohammed bin Laden a avut numeroase soții și, potrivit unor estimări, cel puțin 50 de copii.

Fiul său cel mare, Salem bin Laden, a murit într-un accident de avion, în Texas, în 1988.

Familia bin Laden – numeroși membri ai acesteia trăiesc în Statele Unite – și-a întrerupt legăturile cu Osama, după care l-a renegat, în urma atentatelor de la 11 septembrie.

Mohammed bin Laden a murit, la rândul său, într-un accident de avion în Arabia Saudită, în 1967.

Fiul său Osama bin Laden, liderul rețelei teroriste Al-Qaida, a fost eliminat într-o operațiune secretă de către forțele speciale americane, în Pakistan, în 2011.

Inchide