Președintele Joe Biden a depus eforturi intense pentru protejarea valorilor democratice și menținerea rolului Statelor Unite de lider dominant pe plan global, prin continuarea parteneriatelor strânse cu aliații europeni și a angajamentelor față de aceștia, dar, probabil, va fi criticat pentru modul în care a gestionat războiul din Ucraina, retragerea din Afganistan, pentru avansarea politicilor ecologice stricte și accentuarea clivajelor sociale.
Biden a afirmat constant în ultimii ani că, pe plan mondial, există o luptă între sistemele democratice și regimurile autoritariste, avertizând asupra riscurilor politice, în noul context geopolitic, marcat de ascensiunea unor state autocrate, precum China, și de ambițiile revizioniste ale Rusiei.
”Lupta dintre dictatură și libertate este permanentă, este fără sfârșit. Aici, în Europa, observăm un exemplu clar: Ucraina a fost invadată de un tiran care vrea dominație”, a afirmat Biden, în iunie 2024, în Normandia, cu ocazia ceremoniilor organizate la 80 de ani de la Ziua Debarcării aliaților în războiul cu Germania nazistă.
Joe Biden a avertizat că, în prezent, democrația este supusă celor mai mari riscuri de după al II-lea Război Mondial.
”Trăim într-o perioadă în care democrația este supusă riscurilor în întreaga lume cel mai mult de după al II-lea Război Mondial”, a subliniat președintele SUA.
Modul în care Biden a fost forțat să se retragă din cursa prezidențială este reprezentativ pentru luptele cercurilor de putere, inclusiv în Statele Unite. Deși a insistat până în ultimul moment că nu se va retrage din cursa electorală, ignorând criticile privind starea de sănătate, Biden a fost nevoit să îi cedeze poziția vicepreședintelui Kamala Harris, când procesul de validare a candidatului Partidului Democrat era în etapa finală. Manevra a generat semne de întrebare asupra solidității sistemului democratic american.
”L-aș fi putut învinge pe Trump”, a insistat Biden recent, avertizând și asupra forței tot mai mari a cercurilor de putere.
”Sunt foarte preocupat că democrația este fragilă. Cred că m-ați auzit de nenumărate ori spunând că ne aflăm într-un moment de inflexiune din punct de vedere istoric. Astăzi, în America, se conturează o oligarhie, cu elemente precum bogăție extremă, putere, influență, amenințând întreaga noastră democrație, drepturile fundamentale și libertățile”, a atras atenția Biden.
Mandatul lui Biden este marcat de efortul menținerii rolului Statelor Unite de lider global prin colaborarea strânsă cu aliații din cadrul NATO și cu partenerii din alte zone ale lumii, în contextul ascensiunii puterilor emergente precum China și Rusia.
Președintele Donald Trump are o abordare total diferită, descrisă de unii analiști ca fiind ”izolaționistă”. Vrea retragerea SUA din alianțele internaționale și crearea de parteneriate de conjunctură, cu riscul reducerii angajamentelor în cadrul NATO și al declanșării conflictelor comerciale cu Uniunea Europeană și China.
Biden a depus eforturi intense pentru extinderea infrastructurii și avansarea asistenței destinate categoriilor defavorizate, dar situația economică relativ slabă, marcată de inflație – în perioada pandemiei și a războiului din Ucraina – a atras nemulțumirea multor alegători americani, favorizând victoria lui Trump.
De asemenea, Biden a fost criticat constant pentru gestionarea războiului din Ucraina, în contextul asistenței de sute de miliarde de dolari acordată Kievului pentru respingerea invaziei ruse, dar și pentru retragerea din Afganistan, catalogată drept ”rușinoasă” de Trump. De asemenea, Administrația Biden a fost acuzată că nu a exercitat presiuni suficiente asupra Israelului pentru oprirea ofensivei în Fâșia Gaza, deși Washingtonul a depus eforturi și a obținut un acord între Israel și Hamas.
Analiștii consideră că politicile lui Biden – egalitarismul excesiv, subvențiile și avansarea normelor ecologice stricte – au generat nemulțumire masivă și clivaje sociale.
”Sunt cele mai radicale politici de stânga și mandatul prezidențial cel mai polarizant din ultimul secol”, afirmă Victor Davis Hanson, istoric și profesor la Institutul Hoover, al Universității Stanford.
”Biden este un simbol clar al unei tradiții politice confruntate cu necesitatea disperată de reinventare”, apreciază, la rândul său, Geoffrey Kabaservice, directorul Centrului de Studii Niskanen din Washington.
Foto: Profimedia
Citește și:
UE avansează cooperarea comercială cu Mexicul, în perspectiva tensiunilor cu Administrația TRUMP
Fostul ministru canadian al Finanțelor candidează pentru a-l înlocui pe Trudeau