„Manevre periculoase” în Marea Neagră. Ministerul Apărării olandez: Fregata Evertsen a fost hărțuită de avioane militare rusești

„Manevre periculoase” în Marea Neagră. Ministerul Apărării olandez: Fregata Evertsen a fost hărțuită de avioane militare rusești
Avioanele militare ale Rusiei au efectuat joi manevre periculoase în Marea Neagră, în apropierea fregatei Evertsen, potrivit Ministterului Apărării olandez / Sursa: Twitter - Ministerul Apărării olandez
Publicat: 29/06/2021, 21:05

Ministerul olandez al Apărării a declarat, marţi, că avioane de vânătoare ruseşti au hărţuit săptămâna trecută, pe 24 iunie, o fregată a forţelor navale olandeze, aflată în Marea Neagră, potrivit presei intenaționale. Nava olandeză Evertsen participă la un exercițiu multinațional, la care sunt prezenți și marinari militari români, și a ajuns între timp la Constanța.

Ministerul olandez al Apărării a anunțat, marți, că avioanele militare ruse au simulat atacuri asupra fregatei Evertsen şi i-au bruiat acesteia sistemele de comunicaţii.

Aceste acţiuni au durat cinci ore în data de 24 iunie şi ele „sunt contrare dreptului de liberă utilizare a mării”, notează Ministerul olandez al Apărării în declaraţia sa, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Fregata Evertsen participă la exerciţiul multinaţional „Sea Breeze 21”, organizat de forţele navale ale Statelor Unite ale Americii şi cele ale Ucrainei, în apele internaţionale ale Mării Negre şi în raioane de instrucţie terestre din zona Odessa.

Conform sursei citate, fregata olandeză naviga împreună cu grupul naval britanic, care atunci patrula în zonă, iar ministrul olandez al apărării, Ank Bijleveld-Schouten, a calificat acţiunea Rusiei drept „iresponsabilă”: „Evertsen avea tot dreptul să navigheze acolo. Nu există nicio justificare pentru astfel de acte agresive, care cresc inutil riscul de accidente”.

Ministrul Apărării a mai spus că ţara sa va discuta despre acest incident cu Rusia, la nivel diplomatic.

„Avioanele militare ale Rusiei au efectuat joi manevre periculoase în Marea Neagră, în apropierea fregatei Evertsen. Aeronava a zburat în mod repetat periculos de jos și aproape de navă, efectuând atacuri simulate. În timpul acestor hărțuiri, HNLMS Evertsen se afla în apele internaționale”, a transmis pe Twitter Ministerul Apărării din Olanda.

Un alt incident, cu o zi înainte

Acțiunile descrise sunt datate la o zi după un alt incident din apele Mării Negre despre care a relatat presa internațională. Jonathan Beale, jurnalist BBC, aflat la bordul distrugătorului britanic HMS Defender, a relatat că vasul de război a fost survolat de mai mult de 20 de avioane rusești și încadrat în mers de două nave rusești de coastă, care s-au apropiat mult, încercând să-l oblige să-și schimbe direcția.

Conform informațiilor inițiale forțele ruse au tras focuri de avertisment asupra unui distrugător britanic, informația a fost confirmată chiar de Ministerul rus al Apărării  și publicată de Reuters. Oficialii britanici au negat orice confruntare.

Fregata este acostată la Constanța

Fregata olandeză în Portul Constanța / Sursa: Statul Major al Forțelor Navale Române
Fregata olandeză în Portul Constanța / Sursa: Statul Major al Forțelor Navale Române

Fregata Marinei Regale a Țărilor de Jos HNLMS „Evertsen” este acostată în Portul Constanța, unde a sosit sâmbătă, 26 iunie, pentru o escală de patru zile în România, după ce a executat o serie de misiuni în apele internaționale ale Mării Negre, a anunțat luni, într-un comunicat de presă, Statul Major al Forțelor Navale Române.

La Exercițiul multinațional „Sea Breeze 21”, participă cu peste 300 de marinari militari români, în perioada 28 iunie – 10 iulie, potrivit Statului Major al Forțelor Navale.

Astfel, după plecarea fregatei Marinei Regale a Țărilor de Jos din portul Constanța prevăzută pentru miercuri, 30 iunie, sunt planificate activități de instruire în comun cu fregata „Regina Maria”, în raioane maritime din vestul Mării Negre, pentru dezvoltarea cooperării militare româno-neerlandeze în domeniul maritim, au anunțat responsabilii români.

Fregata HNLMS „Evertsen” a mai acostat în portul Constanța în anul 2019, când a participat la Exercițiul multinațional „Sea Shield 19”, organizat de Forțele Navale Române.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Silvestru nu pierde timpul după despărțirea de Diana Șoșoacă. Cu cine a fost surprins
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee