Marea Britanie începe să aibă probleme: Creșterea economică se reduce, dobânzile s-ar putea să crească, iar lira sterlină s-a prăbușit

Marea Britanie începe să aibă probleme: Creșterea economică se reduce, dobânzile s-ar putea să crească, iar lira sterlină s-a prăbușit
Publicat: 03/08/2017, 23:22

Guvernatorul Băncii Angliei a redus astăzi prognoza de creștere economică și a salariilor și a păstrat nivelul ratei dobânzii la un minim record. Predicțiile continuă să se bazeze pe un așa numit „soft Brexit”, dar numai în condițiile în care rata dobânzii va crește semnificativ până în T3 2018.

Cele mai recente estimări ale băncii vorbesc despre „incertitudini legate de starea Marii Britanii și a relațiilor cu UE”, care „cântăresc asupra deciziilor luate de business-uri și gospodării, și trag în jos atât cererea, cât și oferta”, potrivit declarațiilor lui Carney de joi, scrie ZF.

După ce vor începe negocierile pentru Brexit, „presupunerea unei tranziții liniștite către o nouă relație economică cu Uniunea Europeană va fi testată”, a spus el.

Banca Centrală acum estimează o creștere de 1,7% anul acesta și de 1,6% în 2018, revizuită în scădere de la estimarea anterioară de 1,9%, respectiv 1,7%.

Imediat după anunț, lira a scăzut la minimul ultimelor 11 luni în raport cu doalrul. Lira sterlină a scăzut cu 0,72%, la 1.3129 dolari/liră.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase