Marea Britanie învinuiește Rusia pentru moartea civililor din Siria: „Au avut toate ocaziile pentru a stopa războiul civil”

Marea Britanie învinuiește Rusia pentru moartea civililor din Siria: Au avut toate ocaziile pentru a stopa războiul civil
Publicat: 09/04/2017, 11:04

În cadrul unui text de opinie, publicat de Sunday Times, Michael Fallon susține că Rusia este responsabilă pentru modul în care s-a arogat în principalul susținător al regimului condus de Bashar al-Assad. Declarația sa vine după ce secretarul de stat britanic, Boris Johnsonm, și-a anulat întâlnirea la Moscova pe care urma să o aibă cu omologul său.

Michael Fallon susține că atacul cu arme chimice a fost unul „barbar, imoral și ilegal”, iar răspunsul dat de SUA prin lansarea atacului cu rachete a fost cel potrivit.

„În ultimii ani, au avut toate ocaziile pentru a stopa războiul civil. Rusia trebuie să vină cu o soluție care să ducă la vindecarea acestui regim”, afirmă Fallon.

„Atacul cu rachete Tomahawk asupra bazei militare siriene a transmis un semnal puternic regimului condus de Bashar al-Assad să se gândească data viitoare de două ori înainte să mai folosească gazul toxic. Pe cât de justificată și adecvată a fost intervenția SUA, aceasta a fost limitată. Avem nevoie de o soluție pe termen lung în privința acestui conflict”, a mai declarat Michael Fallon.

În viziunea sa, Bashar al-Assad trebuie să plece de la conducerea statului sirian, iar procesul de reinstaurare a păcii trebuie demarat.

„Cineva care utilizează bombe-butoi și arme chimice pentru omorârea propriului popor nu mai poate fi liderul Siriei”, a mai spus el.

Orașul sirian Khan Sheikhoun, aflat în provincia Idlib, ținta atacului cu arme chimice de zilele trecute, atribuit administrației al Assad și în care au murit aproape 90 de persoane, între care mulți copii, a fost bombardat din nou vineri și sâmbătă, potrivit CNN.

Cel puțin o femeie a decedat și alte trei persoane au fost rănite. Nu se știe încă cine se află în spatele celor două atacuri.

După ce Ministerul de Externe rus a acuzat Statele Unite că pregătiseră cu mult înainte bombardamentul cu rachete asupra bazei militare siriene și că atacul cu arme chimice a fost folosit doar ca pretext, Statele Unite anunță că investighează dacă Rusia a fost implicată în atacul cu arme chimice din Siria, în urma căruia președintele american, Donald Trump, a ordonat prima sa intervenție militară împotria regimului sirian condus de Bashar Al-Assad, a declarat un oficial american, citat de CNN. Concret, Pentagonul caută orice dovadă care să arate dacă executivul de la Moscova avea cunoștință sau, mai mult, a fost implicat în atacul cu arme chimice din provincia siriană Idlib, care a dus la moartea a cel puțin 80 de persoane și la rănirea a altor zeci, printre care se aflau și mulți copii.

Întrebat de jurnaliștii de la CNN cum comentează afirmația SUA privind o eventuală complicitate a Rusiei în atacul cu arme chimice din Siria, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a răspuns că „nu este adevărat”. Și Siria a negat orice implicare, susținând că atacul a fost comis de insurgenții susținuți de Occident.

Liderii mondiali s-au împărțit în două tabere în urma atacului cu rachete lansat de SUA asupra bazei aeriane a armatei siriene de la Shayrat, din provincia Homs. În fruntea celor care au criticat decizia lui Donald Trump de a ordona acest atac s-a aflat președintele rus, Vladimir Putin, care a transmis, prin vocea purtătorului său de cuvânt, că acțiunea SUA a fost un „gest de agresiune” care „a încălcat legislația internațională”. La scurt timp după, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a anunțat că suspendă acordul de cooperare aeriană cu SUA în Siria. Acordul avea scopul de a ajuta cele două mari puteri să evite ciocnirile forțelor aeriene în decursul survolării deasupra Siriei, potrivit Reuters.

De cealaltă parte, liderii din Vest l-au sprijinit pe Donald Trump, susținând că președintele Siriei, Bashar al-Assad, se face răspunzător pentru cele întâmplate. În favoarea acțiunii lui Trump s-au poziționat Marea Britanie, Australia, Israel, Turcia, Franța, Germania și România.

O poziție a venit, de asemenea, și din partea președintelui Siriei, Bashar al-Assad, care a declarat, prin intermediul unui comunicat de presă, că atacul SUA asupra unei baze militare siriene reflectă un comportament „ridicol și iresponsabil”.

Ulterior, discuțiile ce au urmat în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, care s-a reunit de urgență la cererea venită din partea Rusiei, au fost aprinse. În timp ce ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Vladimir Safronkov, a transmis că Rusia face apel la SUA să înceteze agresiunea, avertizând că „consecințele pentru stabilitatea regională și internațională pot fi extrem de grave”, ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, a arătat că SUA „au făcut un pas foarte proporțional ieri noapte” și că sunt pregătiți să facă mai mult, dar că speră că „nu va fi necesar”.

Reamintim că Statele Unite au lansat, în noaptea de joi spre vineri (4:40, ora României), un atac cu rachete asupra unei baze militare din Siria, de unde ar fi fost lansat atacul cu arme chimice de zilele trecute, atribuit administrației al Assad și în care au murit aproape 90 de persoane, între care mulți copii. Șase persoane au murit în urma atacului, conform armatei siriene. Oficiali americani au declarat că trupele rusești au fost informate înaintea atacurilor cu rachete asupra bazei siriene și că loviturile nu au vizat zone unde acestea erau prezente.

Guvernatorul provinciei Homs, unde au avut loc atacurile cu rachetă, a susținut că acestea „servesc intereselor grupărilor armate teroriste”. Prima reacție a lui Putin a venit de la purtătorul de cuvânt al Kremlinului, acesta calificând atacul SUA ca pe o „agresiune” care încalcă legea internațională și a susținut că Siria nu deține arme chimice. El a arătat că relațiile SUA-Rusia vor suferi „daune semnificative”.

România și-a exprimat, prin premierul Sorin Grindeanu și MAE, sprijinul pentru acțiunea SUA, condamnând „ferm” atacul chimic din Idlib.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Monica Tatoiu a fost îngrozită. Diagnosticul crunt primit de la medici
Noua cucerire a lui Arpad Paszkany rupe tăcerea. Antonela are planuri mari cu milionarul
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Unde se află prima cabană montană construită în România?