Marea Britanie schimbă tonul față de UE: Contribuția Marii Britanii la securitatea Europei este „necondiționată”

Marea Britanie schimbă tonul față de UE: Contribuția Marii Britanii la securitatea Europei este necondiționată
Publicat: 01/04/2017, 16:20

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a anunțat într-o scrisoare trimisă miercuri Uniunii Europene că această „cooperare în ceea ce privește lupta împotriva criminalității și a terorismului se va diminua” dacă țara sa părăsește Blocul fără un nou acord privind comerțul și alte domenii.

Întrebat în cadrul unui interviu acordat cotidianului francez Le Figaro dacă Marea Britanie încearcă să folosească cooperarea în domeniul securității ca element de negociere pentru a asigura un acord comercial cu UE, Johnson a spus: „Nu, deloc”.

„Noi considerăm această contribuție istorică a Marii Britanii la securitatea și stabilitatea Europei ca fiind necondiționată” , a spus el, în interviul publicat sâmbătă.

„Vom menține această contribuție, de care beneficiază toată Europa și lumea. Este în interesul nostru și al celorlalți și sperăm că acesta va fi unul dintre elementele parneteriatului nostru profund și special (cu UE)”, a adăugat oficialul britanic.

David Davis, ministrul britanic pentru Brexit, a spus joi că aceste comentarii lansate de Theresa May nu constituie o amenințare.

„Aceasta este o declarație că va fi dăunător pentru ambele părți (Marea Britanie și UE)…dacă nu ajungem la un acord. Este un argument în favoarea unui acord”, a spus el.

Marea Britanie are în prezent o contribuție „limitată” la misiunile de securitate ale Uniunii Europene, astfel că efectele vor fi „minime” după Brexit, afirma vineri Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate.

Oficiali UE au semnalat că Marea Britanie ar urma să fie nevoită să asume obligații restante în valoare de aproape 60 de miliarde de euro.

„Cifrele cu care Marea Britanie contribuie la operațiunile și misiunile de apărare și securitate ale Uniunii Europene nu sunt importante încât să poată fi o problemă pentru UE în viitor”, a declarat Federica Mogherini, citată de cotidianul Le Figaro. „Sigur, contribuția britanică este importantă, dar limitată”, a adăugat atunci Mogherini, subliniind că Marea Britanie contribuie doar „5% la operațiunile militare UE și 3% la cele civile”.

„Fără îndoială că este vorba de o contribuție prețioasă, dar și de o contribuție fără de care UE va putea continua activitățile în materie de apărare și securitate”, a subliniat Mogherini. „Drept consecință, acest factor va avea o valoare minimă în negocierile pe tema Brexit”, a insistat Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate.

Guvernul Theresa May speră să utilizeze argumentul presupusei contribuții britanice la securitatea comunitară ca factor în negocierile cu Bruxellesul, în speranța obținerii unor beneficii. Dar Uniunea Europeană a semnalat în mai multe rânduri că poate continua misiunile de securitate fără probleme și în lipsa contribuțiilor Londrei. În acest context, Marea Britanie probabil nu va reuși să îi convingă pe liderii europeni să accepte menținerea accesului la piața comunitară post-Brexit fără contribuții bugetare și fără respectarea de către britanici a principiilor fundamentale ale Uniunii Europene – libertatea de circulație a persoanelor, bunurilor, serviciilor și capitalului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Meteorologii Accuweather anunță precipitații și temperaturi scăzute: Prognoza meteo pentru ziua de miercuri, 24 aprilie...
Momente de neratat cu divele din România! Au căscat gura maaare, maaaare
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie de ultimă oră pentru cei care au TELEFOANE mobile. Noua regulă va fi OBLIGATORIE
Anxietatea și depresia, provocate de un obicei banal. Poate fi evitat zilnic
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu