Marea Britanie și Germania condamnă atacul Iranului asupra Israelului, dar cer EVITAREA unui război

Publicat: 17/04/2024, 17:00
Actualizat: 17/04/2024, 18:22

Miniștrii de Externe din Marea Britanie și Germania, David Cameron și Annalena Baerbock, au condamnat vehement, miercuri, atacul lansat de Iran asupra Israelului ca ripostă la bombardamentul israelian asupra Consulatului iranian din Damasc, dar au îndemnat toate părțile să evite declanșarea unui război de amploare în Orientul Mijlociu.

”Este corect să mă aflu astăzi în Israel, pentru a arăta solidaritate după acel atac îngrozitor al Iranului. Noi am transmis clar punctul nostru de vedere ieri despre ceea ce ar trebui să se întâmple în următoarea etapă, dar am spus și că Israelul este o țară independentă și suverană și, în contextul opțiunilor analizate, noi sperăm în continuare că vor acționa într-un mod inteligent, în același timp și dur, dar care să facă puțin posibilă escaladarea acestui conflict”, a declarat David Cameron, potrivit postului de televiziune Sky News, cu ocazia vizitei la Ierusalim.

Șeful diplomației britanice a cerut continuarea negocierilor pentru un armistițiu în Fâșia Gaza și pentru eliberarea celor aproximativ 100 de ostatici israelieni deținuți de grupurile palestiniene Hamas și Jihadul Islamic.

”Mă aflu aici și pentru a concentra atenția lumii asupra crizei ostaticilor. Acei oameni sunt ținuți ostatici de 192 de zile. Hamas trebuie să îi elibereze acum. Există un acord bun pentru ei pe masa negocierilor, singurul motiv pentru care continuă conflictul în Gaza este pentru că nu acceptă acordul. Ostaticii trebuie eliberați, este necesară asistență umanitară suplimentară, voi discuta aceste lucruri cu Guvernul israelian și cu Autoritatea Palestiniană”, a subliniat David Cameron.

La rândul său, Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, a condamnat vehement atacul Iranului, dar a îndemnat Teheranul, grupurile islamiste pro-iraniene și Guvernul Benjamin Netanyahu să evite escaladarea conflictului.

”Mă aflu aici în Israel, o țară care acum trei zile a fost vizată de un atac fără precedent lansat de regimul iranian. Un atac care arată că Iranul nu vrea să se abțină de la escaladarea crizei, de la aducerea întregii regiuni la o situație de haos. Condamnăm din nou astăzi, în mod puternic, aceste evoluții periculoase și le-am reiterat clar partenerilor israelieni că Israelul are întreaga noastră solidaritate. Aceste evoluții nu vor rămâne fără consecințe, Uniunea Europeană a adoptat deja sancțiuni contra Iranului și lucrăm în acest sens”, a declarat Annalena Baerbock, conform publicației Welt.

”În același timp, cel mai important lucru acum este ca actuala situație incendiară să nu declanșeze o conflagrație regională. Iranul și grupurile afiliate, Hezbollah și militanții huthi nu trebuie să toarne gaz pe foc. Nu trebuie să fie declanșată o nouă spirală a urii și violențelor. Am transmis preocupări Israelului că regiunea nu trebuie să alunece spre o situație imprevizibilă. Este necesară o abordare responsabilă”, a subliniat ministrul german de Externe.

Iranul a lansat sute de drone și rachete spre Israel ca ripostă la atacul care a vizat pe 1 aprilie Consulatul iranian din Damasc. Bombardamentul atribuit Israelului s-a soldat cu moartea a 16 persoane, inclusiv a șapte membri ai Gardienilor Revoluției din Iran.

Guvernul Israelului a avertizat că va riposta la atacul Iranului, dar a semnalat, pe fondul presiunilor Statelor Unite, Rusiei, Chinei și Uniunii Europene, că vrea evitarea unui război regional.

Foto: Profimedia

Citește și:

Johansson, Predoiu și ministrul bulgar de Interne vor discuta despre avansarea cooperării pentru admiterea deplină a ROMÂNIEI și Bulgariei în Schengen

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani și bunica ei au murit după ce ar fi mâncat...
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Incendiu de proporții în Capitală. O clădire din sectorul 1 a ars din temelii. Ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
Taxa obligatorie de la 30 SEPTEMBRIE. S-a dat ordinul direct de la Guvern
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro