Marele capital fuge din China

Redactor:
Anca Dumitrescu
Marele capital fuge din China
Ieșirile de capital de pe piețele emergente au atins anul trecut 735 de miliarde de dolari, iar majoritatea au avut loc din China, potrivit estimărilor Institutului pentru Finanțe Internaționale (IIF), care sunt cu mult peste suma de 540 de miliarde de dolari anticipată de instituție în octombrie.

Într-un raport publicat miercuri, institutul arată că ieșirile de capital s-au intensificat pe măsură ce investitorii au început să se retragă tot de pe piețele emergente, în timp ce companiile chineze au făcut eforturi să își plătească împrumuturile externe în ultimele trei luni ale anului, în contextul deprecierii yuanului, transmite Financial Times.

Din totalul de 735 de miliarde de dolari, numai 59 de miliarde de dolari au fost retrase de pe alte piețe emergente decât China.

În octombrie, institutul arăta că 2015 va fi primul an în care vor avea loc retrageri nete de capital din economiile emergente după 1988.

Datele survin pe fondul îngrijorării tot mai mari provocate de încetinirea creșterii economice în China și alte economii emergente mari. Totodată, scot în evidență opacitatea multora dintre aceste piețe și dificultățile de a măsura amploarea ieșirilor de capital din țări precum China, țară care impune controale stricte asupra transferurilor de fonduri.

Diferența față de datele din octombrie provine în mare parte din accelerarea retragerilor de fonduri din China în ultimele trei luni ale anului trecut, prin canale utilizate pentru a evita controlul capitalului.

Supraevaluarea exporturilor, tranzacțiile în numerar și alte operațiuni de acest fel înregistrate ca erori și omisiuni au reprezentat 216 miliarde de dolari din ieșirile nete de fonduri de 676 de miliarde de dolari din 2015.

„2015 a fost mai slab decât am crezut. Principalul factor care a influențat modificarea datelor este ieșirea capitalului din China, reflectând temerile legate de creșterea economică și cursul valutar”, a declarat Charles Collyns, director general și economist șef la IIF.

El a adăugat că probleme există și pe celelalte piețe emergente, investitorii fiind tot mai îngrijorați în privința perspectivelor de creștere și a gradului ridicat de îndatorare a companiilor.

În pofida turbulențelor de pe piețele financiare din China și restul lumii din ultimele două săptămâni, datele IIF arată că retragerile de fonduri din China sunt în această lună cu mult sub cele care au avut loc în august anul trecut.

Temperarea ieșirilor de capital în ianuarie are însă loc după retragerile masive din semestrul al doilea din 2015.

În octombrie, IIF se aștepta la o revenire modestă a intrărilor de capital pe piețele emergente în 2016, dar în raportul de miercuri anticipează ieșiri nete de 448 de miliarde de dolari, încrederea investitorilor urmând să fie afectată de încetinirea creșterii economiilor emergente.

China va continua să înregistreze retrageri mari de capital în acest an, pe fondul activităților economice mai scăzute și al intervențiilor autorităților pentru stabilizarea yuanului, potrivit institutului.

VIDEO | Oare iubitul ei ştie? :) Ce făcea tânăra din imagine în timpul meciului...
DUEL în lumea interlopă. Finul lui Nuțu Cămătaru, înjunghiat de cel mai mare dușman al...
FOTO. Anna Lesko, cu un decolteu până la buric! Și-a arătat din nou bustul generos
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
A ieșit scandal pentru că Halep s-a vaccinat cu Pfizer! S-a aflat motivul pentru care,...
Diana Șoșoacă, un nou gest INCREDIBIL! Cui cere AJUTORUL avocata din Iaşi
Arheologii au făcut o nouă descoperire spectaculoasă în oraşul Pompeii
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Boala care te face de nouă ori mai predispus la deces din cauza infecției cu...
DUEL în lumea interlopă. Finul lui Nuțu Cămătaru, înjunghiat de cel mai mare dușman al...
La ecografia din a 34-a saptamana de sarcina a aparut ceva langa capul copilului. Cand...
Cele mai OTRĂVITOARE flori. Se dau frecvent de 1 MARTIE, dar patru dintre ele te...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Ce se întâmplă în India de când Ivermectina e folosită anti-covid-19. Dr. Adina Alberts a...
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
Vestea ȘOC a momentului în România: A MURIT... Nu a mai putut fi salvat!
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Ce fac bogaţii planetei ca să îşi asigure imunitatea în vremea pandemiei
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide