Mariano Rajoy amenință Catalonia. Ce se va întâmpla dacă Puigdemont va fi reales în fruntea Parlamentului regional: „Este o chestiune de bun simț”

Mariano Rajoy amenință Catalonia. Ce se va întâmpla dacă Puigdemont va fi reales în fruntea Parlamentului regional: „Este o chestiune de bun simț
Publicat: 15/01/2018, 14:33

„Este absurd faptul că o persoană aspiră să fie președintele guvernului regional al Cataloniei din postura de fugar la Bruxelles – este o chestiune de bun simț. Articolul 155 va rămâne în vigoare până la numirea unui nou lider regional. Guvernul va contesta o eventuală învestitură de la distanță a lui Puigdemont. Un președintele al Parlamentului trebuie să fie prezent fizic pentru a-și prelua funcția”, a spus Rajoy.

Premierul spaniol subliniază că singurul lucru care este impus politicii Cataloniei este „realismul”, având în vedere că obiectivul este aplicarea articolelor din Constituție.

„Mai mulți lideri importanți au abandonat viața politică și responsabilitățile politice sau au renunțat la acțiunile unilaterale. Decizia guvernului în privința problemei catalane a fost corectă, deși probabil că nu a fost bună pentru Partidul Popular, care a fost pedepsit în cadrul alegerilor regionale din 21 decembrie”, a mai spus Rajoy.

Mariano Rajoy consideră că nu a făcut decât să aplice instrumentele democrației spaniole în momentul în care statul de drept era amenințat.

„Știu că sunt alții care ar fi preferat o intervenție mai lungă a guvernului în Catalonia. Ceea ce a trebuit să facem nu a fost nesemnificativ. A trebuit să înlăturăm un guvern ales în mod democratic și să dizolvăm Parlamentul. Este un fapt excepțional, iar evenimentele de acest tip trebuie să fie foarte rapide. Nu am aplicat Articolul 155 pentru a interzice mișcarea de independență, ci pentru a-i obliga să respecte legea”, a precizat șeful guvernului de la Madrid.

La 10 ianuarie, liderii principalelor partide separatiste din Catalonia au anunțat că au ajuns la un acord pentru a-l numi pe Carles Puigdemont în funcția de șef al Guvernului regional, în pofida faptului că fostul lider catalan este acuzat de răzvrătire și rebeliune de către justiția spaniolă, fiind emis un mandat de arestare pe numele lui.

Potrivit unui raport al avocaților guvernului de la Madrid, orice candidat la conducerea Cataloniei trebuie să fie prezent în momentul votului din Parlament, care ar putea avea loc cel mai devreme la 31 ianuarie. Carles Puigdemont se află în exil autoimpus la Bruxelles de când a fost destituit de către guvernul central de la Madrid din funcția de șef al executivului Cataloniei.

La 27 octombrie 2017, Parlamentul Cataloniei a aprobat, prin vot secret, proclamarea independenței regiunii față de Spania și constituirea unei republici, în baza rezultatului de la referendum. Peste 90% dintre cei care au participat la vot s-au declarat în favoarea independenței, însă rata prezenței la urne a fost de doar 43%.

Ulterior, Senatul Spaniei a decis să aprobe suspendarea autonomiei Cataloniei – prin aplicarea Articolului 155 din Constituție – și demiterea tuturor liderilor regionali. Drept urmare, toate structurile regionale – politice, economice și de securitate – au fost trecute în subordinea directă a Madridului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Cum să faci 1 milion de euro în 5 ani! Discuție cu analistul financiar Iancu...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A vrut să experimenteze pe copil". Un tată și-a lăsat bebelușul să moară de foame...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vânzările de lux ale grupului LVMH au depăşit exporturile agricole ale Franței