Marilyn Geewax, senior editor NPR, despre riscul unui default american: „Un deznodământ atât de îngrozitor, încât e greu de crezut că se va întâmpla”. A MAI RĂMAS O ZI

Marilyn Geewax, senior editor NPR, despre riscul unui default american: Un deznodământ atât de îngrozitor, încât e greu de crezut că se va întâmpla. A MAI RĂMAS O ZI
Publicat: 16/10/2013, 16:33
Actualizat: 29/07/2014, 21:36

Cu numai o zi rămasă pentru obținerea unui acord politic menit să tragă de timp înaintea intrării, joi, a Statelor Unite în incapacitate de plată (default), situația din cea mai mare putere economică a lumii este cât se poate de gravă. Riscul unui default continuă să amenințe stabilitatea piețelor mondiale. Totuși, consecințele unui astfel de scenariu ar fi atât de grave, încât toate speranțele sunt puse în orice fel de soluție pe termen scurt, a declarat pentru gândul analistul american Marilyn Geewax, senior editor la NPR (National Public Radio).

„În acest moment, este posibil ca Statele Unite să intre în default”, sublinia Marilyn marți noapte, în timp ce la Casa Albă avea loc o nouă întâlnire între Barack Obama și liderii din Congres pentru găsirea unei soluții în vederea redeschiderii guvernului și a crește plafonul datoriei, înaintea scadenței plăților, în 17 octombrie.

GĂSIȚI AICI O ANALIZĂ GÂNDUL PE TEMA RISCULUI INTRĂRII SUA ÎN INCAPACITATE DE PLATĂ

Marilyn Geenwax, senior editor economic NPR // SURSA FOTO: NPR

„Există posibilitatea unei soluții pe termen foarte scurt”

„Totuși, acest deznodământ pare atât de îngrozitor, încât este greu de imaginat că s-ar putea ajunge la el. În schimb, există posibilitatea unei soluții pe termen foarte scurt, care ar muta data (atingerii limitei de îndatorare, respectiv a unui default, n.red.) cu 6-8 săptămâni”, a prognozat Geenwax, în interviul acordat gândul.

Cu guvernul federal intrat în a treia săptămână de blocaj, după ce numeroase agenții federale, parcuri naționale, monumente, muzee și programe guvernamentale au fost închise după ce Congresul nu a putut adopta un buget care să le finanțeze, impactul este, în acest moment, mai degrabă de imagine, și nu neapărat economic, ne-a explicat analistul american. „Investitorii și consumatorii sunt îngrijorați când vine vorba despre pierderea locurilor de muncă și despre creșterea dobânzilor. Astfel că pierderile directe – după trimiterea în șomaj tehnic a angajaților federali – nu sunt atât de serioase într-o economie atât de mare precum a noastră. Consecințele indirecte din lipsa predictibilității și stabilității pe piețe sunt, însă, considerabile”, a subliniat jurnalista americană, fost Nieman Fellow la Universitatea Harvard, unde a studiat economie și relații internaționale.

GĂSIȚI AICI O ANALIZĂ GÂNDUL PE TEMA ÎNCHIDERII PARȚIALE A GUVERNULUI AMERICAN

„Too big to fail?”

Dacă această criză, care a început în 1 octombrie, când guvernul american a fost închis parțial, se încheie până în 17 octombrie, când Trezoreria americană nu va mai avea autoritate de împrumut, impactul general va fi limitat, a adăugat Geenwax. „Dacă va mai dura mult, impactul ar fi catastrofic”.

Acesta este și punctul de vedere cvasi-unanim în mediul analiștilor americani și același lucru l-au declarat, marți, și experții români consultați de gândul. Aceștia ne-au explicat că, dacă această criză se va încheia, fie și în ultimul moment posibil, consecințele asupra economiei americane și mondiale nu vor fi puternice. Scenariul defaultului, însă, ar crea cea mai gravă criză de până acum. Tocmai din acest motiv, pentru că încă se crede că sistemul economic american este „too big to fail” (prea mare pentru a se prăbuși), toate speranțele sunt puse în acest moment că nu se va ajunge la intrarea, pentru prima dată, a Statelor Unite în incapacitate de plată.

GĂSIȚI AICI O ANALIZĂ GÂNDUL DESPRE CUM SE VEDE LA BUCUREȘTI SCENARIUL DEFAULTULUI AMERICAN

„Ca jurnalist, nu am voie să exprim opinii politice. Treaba mea este să le ofer oamenilor informațiile, nu să comentez cine are sau nu dreptate în acest caz. Însă trebuie să spun că este o situație foarte gravă”, a mai spus senior editorul NPR, care ne-a povestit că a participat săptămâna trecută la reuniunea anuală a Fondului Monetar Internațional și a Băncii Mondiale, organizată în Washington, D.C., unde opinia unanimă era că SUA se află într-o criză care poate prejudicia serios economiile americană și mondială. „Întreaga situație este foarte importantă”, a mai punctat Geenwax, în interviul acordat gândul.

Cum s-a ajuns aici

La 1 octombrie, Statele Unite au fost nevoite să închidă parțial guvernul, în absența unui acord în Congres privind un buget. Este cea de-a 18-a criză de acest fel, ultima producându-se în timpul președinției lui Bill Clinton, în 1995-1996. Mai grav, însă, potrivit estimărilor Trezoreriei americane, autoritatea de împrumut a statului va fi epuizată în 17 octombrie, când Jack Lew, secretarul Trezoreriei, va mai avea în vistierie lichidități de 30 de miliarde de dolari, la care se adaugă veniturile de la buget. Dacă – și există temeri mari că se va ajunge în acest punct – republicanii și democrații din Congresul SUA nu vor ajunge la un acord, Statele Unite nu își vor mai putea plăti obligațiunile și ar putea intra, pentru prima dată în istorie, în incapacitate de plată (default), un scenariu asemănat de Warren Buffett cu „o bombă nucleară”.

În ciuda optimismului care exista marți, negocierile politice pentru rezolvarea crizei și evitarea, ca de fiecare dată, a defaultului în ultimul moment, au ajuns din nou în impas. „Campania de cucerire” a republicanilor din Camera Reprezentanților în vederea ridicării plafonului datoriei „s-a prăbușit umilitor” marți, lăsând Washington-ul într-o stare de semi-derivă, comentează Washington Post. Astfel, senatorii, care ajunseseră luni noapte în pragul unui acord politic care ar soluționa pe termen scurt problema bugetului și a autorității de împrumut a statului, s-au întors la planul lor. Deși liderii săi se declară „optimișiti”, va fi, totuși, foarte dificil pentru ca Senatul, unde majoritatea este deținută de democrații președintelui Barack Obama, să reușească să parafeze înțelegerea înainte de termenul limită de 17 octombrie. O astfel de rezoluție trebuie să treacă și de Camera Reprezentanților, și de Barack Obama, totul în numai o zi, arată New York Times. Senatorii ar vrea extinderea autorității de împrumut a statului până în 7 februarie, redeschiderea guvernului și finanțarea agențiilor federale până în 15 ianuarie, conform Huffington Post.

Agenția de evaluare financiară Fitch a anunțat marți că ia în considerare coborârea calificativului cu care este evaluată bonitatea Statelor Unite, AAA, cel mai bun calificativ posibil, conform Financial Times. În 2011, când SUA s-a confruntat cu aceeași criză a plafonului datoriei ca și acum, criză pe care a evitat-o cu câteva ore înaintea termenului limită, agenția Standard and Poor’s (S&P) a luat decizia istorică de a retrograda SUA

GĂSIȚI AICI UN INTERVIU GÂNDUL DESPRE CUM S-AR RESIMȚI UN DEFAULT AL SUA ÎN ROMÂNIA


O puteți urmări pe Marilyn Geenwax pe Twitter și NPR.

Pentru comentarii, mă găsiți pe Facebook – Alina Matiș și pe Twitter – @alinamatis

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Frâna de motor: Când și cum ar trebui s-o folosești?
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Kate Middleton, operată de medici italieni. Detaliul, ținut secret de clinica din Londra
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Hans Christian Orsted, pionierul electromagnetismului