MARTORII din procesul lui El Chapo, ȚINTE VII pentru SICARIOS. Autoritățile încearcă să-i țină ÎN VIAȚĂ cu orice preț

MARTORII din procesul lui El Chapo, ȚINTE VII pentru SICARIOS. Autoritățile încearcă să-i țină ÎN VIAȚĂ cu orice preț
Publicat: 02/10/2018, 16:53

Autoritățile din New York se pregătesc luna viitoare pentru procesul celui mai celebru traficant de droguri din lume, după Pablo Escobar: Joaquin Guzman Loera, cunoscut drept EL CHAPO(Piticul). Poliția are o misiune grea: trebuie să îi țină în viață pe martorii acuzării. Avocații lui Guzman au spus însă că aceste ordine de protecție excesivă nu fac altceva decât să compromită pledoaria de apărare a Baronului Drogurilor.

Potrivit The New York Times, procurorii se chinuie să nu îi transforme pe martori în ținte vii pentru „sicarios” (asasinii cartelurilor), prin diverse metode.

Protejarea numelor în documentele juridice

Din momentul în care El Chapo a fost extrădat din Mexic în Brooklyn, în 2017, procurorii au fost de acord că acesta reprezintă un pericol extrem pentru mulți foști aliați, rivali și martori, care îl vor „înfunda” pe traficantul nemilos.

Guvernul a refuzat să deconspire identitatea martorilor în diverse documente, spunând că, dacă vor face asta, cartelul Sinaloa, pe care Guzman l-a condus timp de 20 de ani, va căuta răzbunare.

Pe de altă parte, avocatul lui Guzman, A. Eduardo Balarezo, a spus că ascunderea numelor martorilor îl împiedică să verifice veridicitatea celor afirmate și apărarea lui El Chapo este în pericol.

Martori foarte bine păziți

Unii dintre martorii din dosarul El Chapo sunt deja în închisoare sau au fost reținuți în unități de custodie, deoarece viața lor este în mare pericol, potrivit documentelor judecătorești.

Alții au fost introduși în programul de protecție a martorilor, în locuri nespecificate, așa numitele safehouse-uri și au primit identități noi. Acești oameni „nu mai au voie să ia legătura cu propriile familii, pentru a menține cel mai ridicat nivel de protecție”.

Procurorii sunt îngrijorați și de siguranța juraților. La începutul anului, aceștia au convins un judecător federal, Brian M. Cogan, să le permită să servească justiția sub protecția anonimatului.

Judecătorul Cogan a decis să selecteze jurații într-o sesiune închisă, la el în birou.

Pregătiri pentru ceea ce ar urma să se întâmple

Protecția extremă a martorilor este necesară deoarece Guzman are obiceiul să-i ucidă sau să-i răpească pe cei care au curaj să depună mărturie împotriva lui, au declarat procurorii. Acuzațiile guvernului sunt însă greu de dovedit, pentru că totul se desfășoară sub o perdea densă „de fum”.

În octombrie 2016, Vicente Bermudez Zacarias, un judecător mexican care jucase un rol important în lupta pentru extrădarea lui El Chapo, a fost împușcat în cap în timp ce făcea jogging în apropierea casei sale din orașul natal Metepec.

În 2009, tatăl a doi indivizi din Chicago, care cooperau împotriva lui Guzman cu autoritățile americane, a fost răpit și executat în timpul unei călătorii în Mexic.

În cazul din Brooklyn, Guzman a fost acuzat că a ordonat mii de execuții, în timp ce conducea cartelul Sinaloa. În perioada sa de grație, El Chapo a traficat peste 200 de tone de cocaină în SUA.

Înaintea extrădării sale de succes, Guzman a evadat de două ori din închisori din Mexic, în urma unor operațiuni extrem de bine puse la punct.

Izolarea lui El Chapo

În ciuda acestor realități, avocații lui Guzman au refuzat ideea potrivit căreia clientul lor ar fi o amenințare pentru ceilalți, dat fiind faptul că a stat ultimii doi ani în aripa Ten South, de maximă securitate a Penitenciarului Metropolitan (considerată cea mai sigură închisoare din New York).

Acolo, El Chapo se afla sub supraveghere aproape non stop, cu excepția unei ore pe zi. A primit vizite de la avocați și de la fiicele lui. În fiecare lună, Guzman avea voie să dea două telefoane de 15 minute, către mama și sora lui, conversațiile fiind ascultate de autorități. În afara acestor lucruri, El Chapo a fost complet izolat.

Ținând cont de aceste „măsuri extreme”, avocatul Eduardo Balarezo a susținut că este imposibil ca „Piticul” să discute cu asociații săi pentru a ucide martorii. „De fapt, cu excepția situației în care guvernul sugerează că apărătorii lui Guzman diseminează ordinele de execuție, nu există o cale reală prin care clientul să întreprindă ceva contra martorilor,” a motivat apărătorul lui El Chapo.

Foto: captură youtube

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Supermarketuri ÎNCHISE în weekend. A venit anunţul fulger: A apărut o problemă
Omenirea, speriată cu strategii pentru o nouă pandemie. Ce s-a întâmplat la Geneva
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii de știință au descoperit efectul ciudat al sarcinii asupra vârstei biologice