Mărturii din infernul lagărelor nord-coreene. Bărbații erau puși să-și sape groapa, iar femeile „dispăreau” după ce erau violate

Publicat: 06/12/2013, 17:54
Actualizat: 11/08/2014, 13:17

Amnesty International a dat publicității mai multe fotografii din satelit cu lagăre din Coreea de Nord, dar și mărturii cutremurătoare ale foștilor deținuți sau șefi ai închisorilor, scrie Daily Mail.

„Lee”, un transfug nord-coreean care a făcut parte din conducerea unui astfel de lagăr, își amintește că deținuții erau obligați să își sape singuri mormântul, după care erau omorâți cu lovituri de ciocan în ceafă. Alții erau strangulați sau omorâți în bătaie, iar femeile erau violate, apoi omorâte. „După ce petreceau o noapte cu conducătorii de rang înalt, era obligatoriu ca femeile să moară, pentru ca secretul să nu fie descoperit”, declară Lee.

După ce Amnesty a dat publicității zeci de imagini din satelit și declarații ale celor din lagăre, o comisie ONU va prezenta, în martie 2014, un raport privind Drepturile Omului în Coreea de Nord.

Deși potrivit datelor neoficiale în Coreea de Nord ar fi ținute în lagăre între 100.000 și 200.000 de persoane, țara comunistă neagă vehement și susține că cei audiați de ONU și Amnesty sunt mincinoși. În plus, Coreea de Nord nu a permis crearea comisiei ONU și nu i-a permis accesul în țară.