Mărturiile șocante ale unui deținut din Belarus: Forțele de ordine ne-au amenințat că ne ard de vii! Ar fi făcut-o dacă aveau ordin – VIDEO

Mărturiile șocante ale unui deținut din Belarus: Forțele de ordine ne-au amenințat că ne ard de vii! Ar fi făcut-o dacă aveau ordin - VIDEO
Mărturiile șocante ale unui deținut din Belarus: Forțele de ordine ne-au amenințat că ne ard de vii! Ar fi făcut-o dacă aveau ordin / Sursă FOTO: Profimedia Images
Publicat: 15/08/2020, 17:26
Actualizat: 15/08/2020, 20:56

Peste 6.700 de persoane au fost arestate în Belarus în cursul săptămânii trecute în timp ce participau la protestele împotriva președintelui țării, Alexandr Lukașenko, ales pentru a șasea oară. În timpul reprimării violente din parte autorităților, un bărbat a fost ucis iar mii de persoane au fost bătute și traumatizate în centrele de detenție.

Protestele împotriva actualului președintele al Belarusului, care se află de peste două decenii la putere, au fost reprimate cu violență de către autoritățile din țară iar la televiziunea națională a fost difuzat un videoclip în care trei protestatari sunt întrebați dacă vor mai participa la astfel de manifestații iar unul dintre ei strigă „Nu mai fac!”. În imagini se poate observa cum cei trei fuseseră bătuți.

În cursul zilei de vineri, mai mulți manifestați care fuseseră reținuți au fost eliberați, iar unii dintre ei au povestit reporterilor BBC despre experiența traumatizantă prin care au trecut în centrele de detenție.

Mărturii șocante: Ne-a spus că dacă avea ordin să ne ardă de vii, o făcea

„Au început să mă tortureze. M-au întrebat cine a organizat demonstrațiile din stradă. M-au electrocutat de 10 ori în zona picioarelor, pe mâini și în piept. De fiecare dată când ne mișcam sau spuneam ceva, ne loveau cu bastoanele. Unul dintre polițiști ne-a spus: dacă aveam ordin să vă ard de vii, o făceam. Vă vine să credeți? Ne-a amenințat că ne arde de vii. Partea cea mai înfricoșătoare este că acești oameni nu au nicio limită. Așa înțelegi că nu ai absolut niciun drept, iar ei pot face orice vor. Este înfricoșător pentru că nu știm cum se vor încheia toate acestea. Durerea a fost cumplită. I-am implorat (n.r. pe polițist) să se oprească, dar continua să mă lovească”, a povestit un tânăr, care a ajuns într-un centru de detenție din Minsk, unde a fost bătut de forțele de securitate.

Manifestațiile continuă în orașe din întreaga țară

Sâmbătă, susținătorii opoziției s-au adunat pentru înmormântarea unui bărbat care a murit în timpul manifestațiilor de săptămâna trecută care au avut loc în Minsk. Mii de oameni au fluturat steaguri, au aprins lumânări și au depus flori în locul din apropierea stației de metrou unde a murit Alexander Taraikovsky. Alții au ținut poze cu protestatarii răniți, în timp ce șoferii s-au alăturat manifestației și au claxonat.

„Marșul pentru libertate” urmează să aibă loc duminică, la o săptămână după ce alegerile preizdențiale.

Toate acestea vin în contextul în care Svetalan Tikhanovskaya a lansat un apel vineri în care îi îndemna pe oameni să protesteze în mod pașnic și „să nu stea pe margine”, ci să se alăture manifestațiilor.

Între timp, mass-media de stat a raportat că Alexander Lukașenko a discutat sâmbătă situația din țară cu Vladimir Putin. Acesta a declarat că a trebuit să vorbească cu președintele rus deoarece protestele nu reprezintă „o amenințare doar pentru Belarus”.

Țările baltice, alături de cetățenii din Belarus: Susținem alegeri „libere și corecte”!

Liderii din Letonia, Lituania și Estonia au cerut Belarusului să organizeze alegeri „libere și corecte” în urma alegerile prezidențiale de duminica trecută despre care se crede că au fost fraudate.  Într-o declarație comună, cei trei prim-miniștri au solicitat organizarea unor noi alegeri, însă cu implicarea observatorilor internaționali.

Vineri, miniștrii de Externe ai Uniunii Europene au convenit să pregătească noi sancțiuni pentru oficialii din Belarus responsabili de „falsificare”. SUA a condamnat, de asemenea, alegerile susținând că nu au fost „libere și corecte”, relatează BBC.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York