Măslin vechi de 2500 de ani, ars în incendiile din Grecia. Filosoful Strabon l-a prezentat în scrierile sale

Măslin vechi de 2500 de ani, ars în incendiile din Grecia. Filosoful Strabon l-a prezentat în scrierile sale
Măslin vechi de 2500 de ani, ars în incendiile din Grecia. Filosoful Strabon l-a prezentat în scrierile sale / Sursa FOTO: Twitter
Publicat: 09/08/2021, 09:38

Incendiile care au mistuit Grecia în vara aceasta lasă în urma lor prăpădul. În flăcările de pe insula Evia a ars și un măslin vechi de 2.500 de ani, despre care filosoful antic Strabon a relatat în scrierile sale.

Legendarul copac se afla în plantația de măslini din Rovia. Pentru locuitorii din zonă, el era un adevărat simbol al insulei.

Măslin uriaș, mistuit de flăcări

Arborele de măslin era atât de mare și avea un trunchi atât de lat încât doar zece oameni puteau să-l cuprindă de-a lungul diametrului său! Jurnaliștii greci scriu că măslinul era pe rod când a căzut pradă flăcărilor.

Distrugerea acestui arbore de legendă este doar una dintre multele pierderi suferite de grecii din insula Evia în timpul incendiilor.

Într-o declarație care arată disperarea și durerea oamenilor din zonă, Giannis Kontzias, primarul din Istiaia-Aidipsos, a spus că ceea ce oamenii văd acum pe insulă este „desăvârșirea unui holocaust”:

Unul după altul, satele noastre cad. O localitate după alta sunt distruse complet. Ceea ce a fost salvat a fost salvat de voluntari și de sufletul locuitorilor acestui pământ. Copiii noștri nu vor vedea niciodată natura din jurul nostru în același mod în care noi am știut-o. Vom lupta zeci de ani pentru a readuce nordul Evia la ceea ce a fost înainte”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase