Mecanismul European de Stabilitate nu vrea reducerea datoriilor Greciei

Redactor:
Anca Dumitrescu
Mecanismul European de Stabilitate nu vrea reducerea datoriilor Greciei
Șeful Mecanismului European de Stabilitate (ESM), Klaus Regling, a exclus marți reducerea datoriilor Greciei, dar a spus că prelungirea termenelor de rambursare și amânarea plății dobânzilor sunt opțiuni care pot fi folosite pentru ca povara datoriilor să devină mai suportabilă, relatează Reuters.

Regling a precizat că Grecia trebuie să finalizeze cu succes evaluarea progreselor realizate cu reformele structurale, înainte de a se decide cum trebuie restructurate datoriile.

Reformarea sistemului de pensii este o precondiție pentru încheierea primei evaluări a programului de salvare în valoare de 86 de miliarde de euro, convenit în iulie 2015, dar planul va fi dificil de pus în practică, pentru că grecii vor fi obligați să renunțe la drepturi viitoare, a arătat Regling.

„Trebuie mai întâi finalizată prima evaluare, asta ar putea dura două luni. Nu va fi o reducere a datoriilor. Ne putem gândi la prelungirea maturităților și amânarea dobânzilor”, a explicat șeful ESM.

Oficialii europeni ar mai putea lua în considerare măsuri de sprijinire a Greciei, pentru a suporta creșterea obligațiilor de plată a datoriilor, în 2022.

ESM, care are dreptul de a acorda împrumuturi statelor din zona euro și de a oferi asistență financiară, deține 45% din datoriile Greciei și se află în centrul eforturilor de a scoate țara din criza datoriilor.

Datoria publică a Greciei este pe cale să atingă 187,8% din PIB în acest an.

Autoritățile elene au conceput o propunere de unificare a celor șase fonduri de pensii din Grecia într-unul singur și de reducere a pensiilor principale cu până la 30%.

Parlamentul de la Atena ar urma să voteze proiectul la începutul lunii februarie.

Majoritatea parlamentară a guvernului condus de premierul Alexis Tsipras este asigurată de numai trei locuri, iar planul de reformă, contestat de partidele de opoziție și numeroși pensionari, va testa determinarea autorităților de a adopta măsurile convenite cu creditorii internaționali.

Inchide