Mecca vrea să conducă expansiunea Arabiei Saudite în domeniul energiei solare

Mecca vrea să conducă expansiunea Arabiei Saudite în domeniul energiei solare
Publicat: 24/09/2012, 09:11
Actualizat: 07/02/2016, 10:22

Mecca, vizitată anual de milioane de pelerini atrași de cel mai sfânt loc al islamului, vrea să devină primul oraș din Arabia Saudită care operează o centrală de mari dimensiuni pentru generarea de energie regenerabilă, scrie Bloomberg.

Autoritățile locale vor să aleagă la începutul anului următor, dintr-un grup de 20 de ofertanți, investitorul care va construi și opera facilități ce vor produce 385 GWh pe an, incluzând o capacitate de energie solară de 100 de MW pe an, a declarat primarul din Mecca, Osama al-Bar.

„Niciun oraș din Arabia Saudită nu deține active de generare de energie, iar noi vrem să fim primii care avem centrale”, a spus al-Bar într-un interviu acordat în capitala saudită, Riad.

Planurile sunt ultimele indicii că regatul saudit își accelerează eforturile de a-și diversifica sursele de energie, întrucât creșterea economiei și a populației ar putea eroda statutul Arabiei Saudite de cel mai mare exportator de petrol.

Autoritățile centrale vizează investiții de 109 miliarde de dolari în energie solară, care ar trebui să asigure circa o treime din necesarul țării până în 2032, față de aproape nimic în prezent. Anul trecut, investițiile în energie solară s-au ridicat la nivel global la 139 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

Programul orașului Mecca se alătură planurilor guvernului și ar putea constitui un exemplu pentru alte orașe din Orientul Mijlociu, a declarat directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Regnerabilă, Adnan Amin.

„Proiectul este vizionar, întrucât Mecca are o semnificație specială în lume. Situația este simplă. În 25 de ani, Arabia Saudită ar putea deveni importator net de energie. Sursele regenerabile ar fi relativ ieftine”, a spus Amin.

Mecca este locul de naștere al islamului și are aproximativ 2 milioane de locuitori, însă anual găzduiește de peste trei ori mai multe persoane. Cei peste 1,3 miliarde de musulmani din întreaga lume trebuie să viziteze orașul, în pelerinaj, cel puțin o dată în viață.

Arabia Saudită depinde de petrol pentru 86% din veniturile anuale. Statul accelerează explorările pentru gaze naturale și intenționează să dezvolte capacități de producție de energie solară și nucleară, pentru a păstra mai mult petrol pentru export.