Medicul care a inventat celebra DIETĂ DUKAN, sancționat disciplinar

Medicul care a inventat celebra DIETĂ DUKAN, sancționat disciplinar
Publicat: 16/07/2013, 20:35
Actualizat: 29/07/2014, 17:29

Medicul Pierre Dukan, nutriționistul care a devenit celebru în urma DIETEI DUKAN, a fost sancționat disciplinar de Ordinul Medicilor din Franța, echivalentul Colegiului Medicilor din România. Autoritățile din Franța i-au retras dreptul de a mai profesa în urma acuzațiilor aduse de o pacientă pe care a ajutat-o să slăbească în urmă cu 40 de ani. Hotărârea l-a nemulțumit pe celebrul nutriționist, care a catalogat decizia drept „nedreaptă și abuzivă”, scrie cotidianul francez „Le Monde„.

„Cum poți să sancționezi cu interdicția de exercitare a profesiei pe cineva care a declarat deja că nu mai profesează?”, a declarat Pierre Dukan. Medicul francez a precizat că nu mai profesează de un an și jumătate și că a solicitat „să fie exclus din Ordinul medicilor pentru a putea să se consacre publicării de articole științifice”.

„Această decizie alimentează o polemică sterilă. Închistat în conservatorismul său și într-o viziune arhaică despre rolul medicilor în societatea actuală, Ordinul (Ordinul medicilor francezi, n.r.) nu a acceptat niciodată că un medic francez poate lua inițiativa de a duce o luptă fără milă împotriva obezității și, făcând acest lucru, să obțină un succes atât de mare cum am avut eu”, a declarat Pierre Dukan.

El denunță „încăpățânarea” Ordinului față de cazul său, dezvăluind faptul că doar numele lui „a fost aruncat la gunoi”, în condițiile în care 115 medici care încă profesează au fost sancționați pentru prescrierea unor astfel de medicamente. Pierre Dukan a spus că va face apel la acea decizie „pentru ca realitatea faptelor să aibă câștig de cauză în fața înșelăciunii”.

În decizia sa publicată pe 3 iulie, camera disciplinară a Ordinului medicilor francezi, prezidată de un magistrat, a reproșat profesorului Dukan că nu a acordat pacientei sale „îngrijiri detaliate și conforme cu cunoștințele dobândite de știință”.

Doctorul i-a recomandat unei paciente care dorea să slăbeasca un medicament împotriva diabetului. Medicamentul în cauză este unul controversat, el fiind asociat cu moartea a sute de persoane numai în Franța, mai notează cotidianul francez.

Recomandarea medicamentului Mediator a fost făcută în anul 1971, dar după terminarea tratamentului medicii au constat ca femeia care a urmat DIETA recomandată de DUKAN suferea de o afecțiune a valvelor cardiace.

Ordinul Medicilor din Franța a considerat că tratamentul recomandat pacientei de către medicul Pierre Dukan i-a pus acesteia viața în pericol și i-a înșelat încrederea în actul medical.

Celebrului nutriționist i s-a interzis dreptul de a practica medicina în intervalul 1-8 octombrie 2013 și i s-a solicitat plata cheltuielilor de judecată, în valoare de 6000 de euro.

Cu toate acestea, decizia nu îl va afecta pe nutriționist, deoarece el s-a retras din activitate în urmă cu mai bine de un an.

Regimul pus la punct de Pierre Dukan, pe bază de proteine și ovăz, se bucură de mare succes pe plan mondial. În total, 11 milioane de cărți care prezintă această metodă de slăbit au fost vândute în lume, dintre care 5 milioane de copii cu opera-principală, cartea „Je ne sais pas maigrir” (apărută în 2000), potrivit cifrelor oficiale comunicate de grupul Dukan care are 90 de angajați în Franța și 30 în alte țări.

Le Monde mai scrie că în Franța, numărul medicilor care au fost sancționați în urma prescrierii acestui medicament depășeste 100.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Documentul ce trebuie depus de proprietarii de TEREN. Este obligatoriu până pe 7 iunie
Viața la bloc. Activitatea banală pentru care poți fi amendat
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”