Merkel: „Demolarea Zidului Berlinului este un semn de speranță pentru Ucraina, Siria și Irak”

Merkel: Demolarea Zidului Berlinului este un semn de speranță pentru Ucraina, Siria și Irak
Publicat: 09/11/2014, 19:32

„Noi putem schimba lucrurile în bine, acesta este mesajul demolării Zidului”, pe 9 noiembrie 1989, a apreciat conducăroarea germană într-o ceremonie la Memorialul Zidului Berlinului.

„El ni se adresează nouă, în Germania, în egală măsură ca altora, în lume”, a continuat ea, dar, „în particular, în acest moment, oamenilor din Ucraina, din Siria, din Irak și din toate regiunile lumii în care libertățile și drepturile omului sunt amenințate sau chiar călcate în picioare”.

„Demolarea Zidului a arătat că visurile pot deveni realitate”, a adăugat cancelarul, care a crescut în fosta Republică Democratică Germania (RDG) și avea 35 de ani la monentul respectiv.

„Alte ziduri pot fi demolate, zidurile dictaturii, violenței, ideologiilor, urii”, a mai spus Merkel, care și-a început cariera politică în urma evenimentelor de la 9 noiembrie 1989.

Ea a amintit că regimul comunist est-german era un „stat nedrept”, „un stat care-și supraveghea” cetățenii și încălca „drepturi fundamentale ca libertatea de opinie și libertatea presei”.

Sărbătorirea demolării Zidului Berlinului este „o zi a libertății”, dar și „o zi a comemorării victimelor”, a continuat cancelarul conservator, amintind că 130 de persoane au fost ucise în urma tentativei de a trece dincolo de Zid, după ce acesta a fost construit pe 13 august 1961, și până când a fost demolat, 28 de ani mai târziu.

– Lideri provenind din fosta RDG

Merkel a evocat destinul locuitorilor de pe Bernauer Strasse, o stradă din Berlin împărțită în două de construcția din beton și pe care se află, în prezent, Memorialul Zidului. În timpul lucrărilor de construcție, unii nu au ezitat să sară de la etaj pentru a trece în Vest.

Germania, prima putere economică a Europei, este condusă în prezent de două personalități provenind din fosta RDG. În afară de cancelar, președintele federal Joachim Gauck, care a trăit în Germania de Est ca pastor, a participat la mișcarea de revoltă față de regimul comunist din toamna lui 1989.

Evocând manifestațiile din toamna lui ’89 care au condus la revoluția pașnică de la 9 noiembrie, Merkel a adus un omagiu sutelor de mii de est-germani pentru curajul de care au dat dovadă la vremea respectivă.

Ea a relevat totodată „imaginația” de care ei au dat dovadă, inventând sloganuri originale prin care cereau mai multă libertate. Era „minunat” să vezi imaginația „care se ascundea în ei și care a fost atât de mult timp reprimată”.

„Nici măcar la vecinii noștri nu ne puteam imagina (că o asemenea imaginație) mai putea să existe”, a spus cancelarul, care locuia în acea perioadă într-un apartament cu două camere pe un bulevard important, în Berlinul de Est.

Ziua de 9 noiembrie reprezintă o dată deosebit de importantă în istoria zbuciumată a Germaniei în secolul XX. Ea amintește totodată teribilul pogrom al „Nopții de cristal”, comis de către naziști, aflați la putere atunci, împotriva evreilor, în 1938, a insistat șefa Guvernului.

Această „zi a rușinii” pentru Germania, în opinia lui Merkel, a marcat pentru mulți evrei plecarea în exil.

Naziștii lui Adolf Hitler „au jefuit magazinele proprietarilor evrei” în acea noapte, a amintit Merkel. „Ei au distrus apartamentele locuitorilor evrei”, a adăugat ea.

„Acesta a fost începutul a milioane de asasinate, începutul acestei rupturi a civilizației care este Holocaustul”, a conchis ea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Mihai Neşu, adevărul despre divorţ. Cine a decis, de fapt, separarea, după accident
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice