Mesajul lui Obama pentru Europa de Est la sosirea în Polonia. UPDATE

Mesajul lui Obama pentru Europa de Est la sosirea în Polonia. UPDATE
Publicat: 03/06/2014, 12:25
Actualizat: 06/06/2014, 12:07

Președintele american Barack Obama a reafirmat încă de la sosirea sa, marți, la Varșovia, că angajamentul american în Europa de Est, îngrijorată de criza ucraineană, este „sacrosanct”, relatează AFP.

„Angajamentul nostru în securitatea Poloniei și în cea a aliaților noștri din Europa Centrală și de Est este un element esențial al propriei noastre securități și este sacrosanct”, a declarat Obama, după ce s-a întâlnit cu piloți și militari polonezi și americani pe aeroportul de la Varșovia.

UPDATE 12:20 Președintele american, Barack Obama, propune un miliard de dolari pentru un plan de securitate în Europa de Est.

Președintele american a subliniat că Statele Unite și NATO și-au consolidat angajamentul în securitatea Poloniei, în cursul crizei ucrainene. El a adăugat că va anunța marți noi ajutoare în securitatea Europei de Est.

„Securitatea Poloniei și a întregii regiuni este strâns legată de cooperarea cu Statele Unite, de prezența trupelor americane pe teritoriul polonez, într-un moment în care ne confruntăm cu o criză foarte aproape de frontierele noastre și cele ale NATO”, a declarat la rândul său președintele polonez Bronislaw Komorowski.

Băsescu participă, marți, în Polonia, la dejunul de lucru oferit de Obama

Președintele Traian Băsescu participă, marți și miercuri, la ceremoniile dedicate sărbătoririi a 25 de ani de libertate în Republica Polonă, șeful statului urmând să participe la dejunul de lucru oferit de președintele SUA, Barack Obama, și de președintele Republicii Polone, Bronislaw Komorowski.

Potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale, șeful statului va sosi, la ora 16.00 (ora României), la Palatul Prezidențial din Varșovia, unde va participa la Dejunul de lucru oferit de președintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, și de președintele Republicii Polone, Bronislaw Komorowski.

La ora 19.00 (ora României), la Castelul Regal din Varșovia, șeful statului va participa la decernarea Premiului „Solidaritatea”.

Miercuri, președintele Traian Băsescu va participa, în Piața Castelului Regal din Varșovia, la Ceremonia oficială dedicată sărbătoririi a 25 de ani de libertate în Republica Polonă.

Președintele american Barack Obama se va întâlni în Polonia cu liderii țărilor aliate din Europa Centrală și de Est, între care și România, a anunțat vineri consilierul adjunct pentru Securitate Națională, Ben Rhodes, potrivit site-ului Casei Albe.

Președintele american va efectua un turneu european în trei țări: Polonia, Belgia și Franța.

Deplasarea lui Barack Obama în Polonia va fi efectuată în scopul de a reasigura țările din Europa de Est în privința angajamentului Statelor Unite pentru apărarea securității lor, după ce Rusia a preluat controlul asupra peninsulei ucrainene Crimeea.

Statele Unite și Polonia vor găzdui, marți după-amiază, o întâlnire cu aliații lor apropiați din Europa Centrală și de Est. La întâlnire vor participa, în afară de Statele Unite și Polonia, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, România și Slovacia.

După acest eveniment, președintele american va participa la o cină festivă, la Palatul Regal, alături de ceilalți lideri invitați la eveniment.

Miercuri, Obama va avea o întrevederea cu președintele ales al Ucrainei, Petro Poroșenko, după care va merge la Castelul Regal, unde va susține un discurs.

După Varșovia, Obama se va deplasa în Belgia, unde va participa la summitul G7, la Bruxelles. Summitul G7 are loc după excluderea Rusiei din G8 și anularea reuniunii de la Soci, măsuri luate în urma intervenției Moscovei în Ucraina.

Liderul american va merge ulterior la Paris, joi, unde se va întâlni cu președintele François Hollande, chiar în aceeași zi în care șeful de stat francez îl va primi pe omologul său rus, Vladimir Putin.

Casa Albă nu intenționează să programeze o întâlnire între Obama și Putin în cursul vizitei președintelui american la Paris, a insistat Rhodes.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Regulă pentru toți proprietarii de terenuri din România. Legea spune foarte clar
Vremea strică planurile de weekend. Vești proaste de la ANM
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun