Mesajul pentru Spania și UE, transmis din exil de liderul separatiștilor din Catalonia. „Niciodată nu se va mai întâmpla asta”

Mesajul pentru Spania și UE, transmis din exil de liderul separatiștilor din Catalonia. „Niciodată nu se va mai întâmpla asta
Publicat: 25/11/2017, 18:20

În cadrul unui discurs susținut în orașul belgian Oostkamp, situat la câțiva kilometri de Bruges, Puigdemont a declarat că votul din 21 decembrie este cel mai important din toată istoria Cataloniei.

„Veți accepta rezultatul alegerilor din 21 decembrie, dacă tabăra pro-independență va câștiga? Vă asumați că veți renunța la controlul direct asupra regiunii? Noi, catalanii, am demonstrat că avem capacitatea și dorința de a deveni un stat independent. Și la 21 decembrie trebuie să confirmăm acest deziderat”, a declarat Puigdemont în fața a câteva sute de susținători care scandau „Puigdemont, președintele nostru”.

„Pe 21 decembrie trebuie să spunem Madridului, Uniunii Europene și tuturor celor care au susținut ca Guvernul să preia controlul asupra regiunii că democrația în Catalonia nu trebuie subminată. Niciodată nu se va mai întâmpla asta în Catalonia”, a adăugat fostul lider catalan.

Lideri încarcerați sau exilați ai mișcării separatiste din Catalonia, precum Carles Puigdemont sau Oriol Junqueras, au fost incluși pe listele electorale în vederea alegerilor regionale anticipate din 21 decembrie.

La sfârșitul lunii octombrie, guvernul de la Madrid a decis dizolvarea executivului catalan, condus de Carles Puigdemont, și a Parlamentului regional, după ce liderii catalani au adoptat o declarație de independență. Premierul Mariano Rajoy a anunțat că vor fi organizate alegeri regionale la 21 decembrie, care au scopul de a restaura ordinea constituțională.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase