Mexicanii au ocazia să câștige la loterie „bârlogul” din care a evadat „El Chapo” Guzman

Mexicanii au ocazia să câștige la loterie „bârlogul” din care a evadat „El Chapo” Guzman
Mexicanii au ocazia să câștige la loterie „bârlogul” din care a evadat „El Chapo” Guzman
Publicat: 06/07/2021, 11:36

Președintele Mexicului va organiza o mega-loterie cu 22 de premii, evaluate la o sumă totală de 12,5 milioane de dolari. Banii vor fi folosiți pentru a cumpăra vaccinuri anti-COVID-19.

Printre bunurile licitate se numără două proprietăți ale celor mai notorii traficanți de droguri din Mexic: Joaquin „El Chapo” Guzman și Amado Carrillo Fuentes.

Casele de milioane de dolari ale lui Joaquin „El Chapo” Guzman, fostul șef al cartelului Sinaloa, respectiv Amado Carrillo Fuentes, șeful mort al cartelului Juarez, vor fi valorificate „la schimb” cu vaccinuri anti-COVID pentru mexicani, scrie Business Insider.

Președintele cumpără vaccinuri din banii de la loterie

Guvernul mexican a anunțat recent că va organiza o mega-loterie, în data de 15 septembrie, cu 22 de premii, în valoare totală de 12,5 milioane de dolari. Printre premii se numără cele două case confiscate de la „baronii cocainei”.

Președintele Andres Manuel Lopez Obrador a spus că banii din loterie vor ajunge „înapoi la oameni”.

„Toți banii vor fi investiți în vaccinuri anti-COVID pentru oameni, medicamente și burse”, a spus acesta.

Autoritățile nu au reușit să vândă casele celor doi interlopi, la o licitație anterioară, organizată de Indep (Institute to Return Stolen Goods to the People), o instituție înființată de Lopez Obrador pentru a redistribui cumva bunurile confiscate.

Fosta reședință a temutului Carrillo Funetes se află în cartierul exclusivist Jardines del Pedregal din Mexico City și costă undeva la 4 milioane de dolari, scrie Indep.

Proprietatea a fost confiscată în urmă cu 20 de ani și are o suprafață de circa 3.000 de metri pătrați, cu piscină interioară, nouă dormitoare, mai multe jacuzzi și saune, pivniță de vinuri și salon de petreceri. Casa este complet mobilată.

Vine la pachet cu un tunel secret

Proprietatea lui „El Chapo” se află în Culiacan, capitala statului mexican Sinaloa, unde este organizat cartelul său de droguri.

De aici a evadat Guzman în februarie 2014, printr-un tunel secret, săpat sub cada din baie. Organizatorii loteriei nu specifică dacă tunelul se află „tot acolo”.

Casa lui „El Chapo” are două dormitoare, sufragerie, garaj și grădină, costând undeva la 200.000 de dolari, un preț mare pentru o proprietate din Sinaloa.

Avionul prezidențial, greu de vândut

La loterie va mai fi oferită o lojă istorică din Estadio Azteca, stadionul simbol din Mexico City, care poate găzdui 87.500 de oameni.

Loja are povestea sa: este locul unde președintele de atunci Miguel de la Madrid i-a oferit trofeul lui Diego Maradona, în 1986, când Argentina a devenit campioană mondială.

Potrivit anunțului, loja este într-o poziționare excelentă, având o capacitate de 20 de persoane, baie proprie și parcare cu 4 locuri. Aceasta costă un milion de dolari și poate fi rezervată până în 2065.

În 2019, Mexicul a oferit șase case confiscate de la Guzman. Doar trei s-au vândut, pentru o sumă totală de 227.844 dolari. Una din ele, o casă conspirativă „blindată cu oțel”, este locul în care Guzman s-a ascuns după prima sa evadare din 2001. Proprietatea s-a vândut cu 107.530 dolari.

Guvernul a mai organizat o loterie în septembrie 2020, unde premiul cel mare a fost un avion prezidențial de 130 milioane de dolari, model Boeing 787 Dreamliner. Din păcate, nimeni nu a dorit să cumpere aeronava costisitoare.

Lopez Obrador a decis să mai organizeze o loterie cu 100 de câștigători, care să primească 1 milion de dolari gheață, dar și acest plan a eșuat, după ce s-au vândut doar 30% din bilete. Mai mult, președintele a renunțat la obiectivul de a vinde vreodată avionul prezidențial.

„El Chapo” Guzman, traficantul-miliardar

Guzman a fost unul dintre cei mai periculoși baroni ai drogurilor din Mexic, până la arestarea sa, în 2016. „El Chapo” a fost extrădat în 2017 în SUA, iar în 2019 curtea federală l-a condamnat pe viață.

Traficantul se află încarcerat într-un penitenciar de maximă siguranță.

În 2009, revista Forbes l-a inclus pe Guzman pe locul 701 în topul miliardarilor lumii, acesta având o avere netă de 1 miliard de dolari. (Fiica lui „El Chapo” are o colecție vestimentară denumită „El Chapo 701”, cu referire la „performanța” tatălui ei).

Toate casele lui „El Chapo”, conectate la canalizarea orașului

Guzman a deținut șase case în Culiacan, cele mai multe modeste, dar toate cu un „atu”: un sistem hidraulic instalat sub căzile din baie, care permite accesul la canalele orașului, pentru a evada, în caz de urgență.

Traficantul a mai deținut un apartament în Mazatlan, Sinaloa, cea mai cunoscută plajă turistică. Proprietatea face parte din complexul Miramar și acolo a fost prins „El Chapo”. Complexul a devenit o atracție turistică și rămâne în custodia guvernului mexican.

„El Chapo” a mai construit o moșie de lux pentru mama lui, Consuelo Loera, în Badiraguato, în munți, acolo unde s-a născut acesta. Hacienda are patru camere, o bucătărie mare și o capelă mică în spate.

După un atac violent săvârșit, probabil, de inamicii lui Chapo, în 2016, mama traficantului a părăsit proprietatea, care rămâne abandonată.

Carrillo Fuentes, „regele văzduhului”, mort pe masa de operație

La rândul său, Carrillo Fuentes, „regele cerurilor”, cum era supranumit, pentru modul în care folosea avioanele pentru a transporta tone de droguri în SUA, a murit în 1997, în urma unei operații estetice, care avea menirea de a-i schimba înfățișarea.

Multe din proprietățile lui Carrillo Fuentes au avut aceeași soartă ca și cele ale lui Guzman.

Cele mai luxoase două case ale acestuia se află în Argentina, unde a locuit până în 1996.

În 2018, Argentina a vândut la licitație trei din proprietățile lui Carrillo Fuentes, pentru suma totală de 14 milioane de dolari.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Mirela Biftoi ar fi fost ucisă pentru o datorie de mii de lei! Sora ei...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
NU mai au voie să cumpere țigări. INTERZIS pentru cei născuți după 1 ianuarie 2009
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult