Mica Britanie: Scoția ar putea organiza anul viitor un referendum pentru independență

Mica Britanie: Scoția ar putea organiza anul viitor un referendum pentru independență
Publicat: 23/02/2017, 15:37

„Cred că Guvernul Scoției se gândește foarte, foarte serios să organizeze un referendum pe tema independenței anul viitor”, a declarat joi Charles Grant, membru al Consiliului pentru Europa al Guvernului de la Edinburgh.

„Avem sentimentul că există suficientă emoție și impuls astfel încât, pentru depășirea regreselor economice, a unui Brexit dur…, să fie o probabilitate mai mare pentru desprinderea” de Marea Britanie, a subliniat Charles Grant, citat de site-ul agenției Reuters.

Fostul premier laburist Tony Blair a declarat săptămâna trecută că „misiunea” sa este să îi convingă pe britanici să se revolte împotriva ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Blair a argumentat că cetățenii au votat la limită în favoarea Brexit „fără a ști exact ce înseamnă acest lucru”. „Premierul Theresa May și Guvernul nu sunt stăpâni asupra situației, nu conduc ei autobuzul. Sunt conduși”, a acuzat Tony Blair. Guvernul Theresa May vrea să declanșeze în martie procedura de scoatere a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Tony Blair a atras atenția asupra riscului destrămării Marii Britanii: „Există posibilitatea destrămării Marii Britanii, evitată la limită prin rezultatul referendumului scoțian, dar readusă acum pe masa discuțiilor, într-un context mult mai credibil pentru indepedență”.

Premierul Scoției, Nicola Sturgeon, a admis că nu este „cel mai mare fan” al fostului lider laburist, dar a precizat: „Există calitate a analizei și argumentației în discursul lui Tony Blair”.

„Tony Blair afirmă ceea ce este evident. Argumentația este foarte diferită de cea din 2014 și este chiar mai presantă decât era în 2014”, când scoțienii au respins independența față de Marea Britanie. „Deoarece Brexit arată că vocea Scoției nu este ascultată în cadrul Marii Britanii, nu pare să conteze prea mult; în acest context, devine mai puternic argumentul de a prelua controlul asupra societății noastre și asupra locului nostru în lume”, a explicat Nicola Sturgeon.

Parlamentul Scoției a respins pe 7 februarie, într-un vot cu valoare simbolică, planul Guvernului Marii Britanii de inițiere a procedurii de ieșire din Uniunea Europeană, premierul scoțian, Nicola Sturgeon, sugerând din nou organizarea unui referendum proindependență.

Marea Britanie este formată din Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord. Majoritatea britanicilor s-au pronunțat la limită în iunie 2016 în favoarea ieșirii din UE, însă cei mai mulți locuitori ai Scoției au votat împotriva Brexit. Liderii scoțieni au semnalat în mai multe rânduri Guvernului Theresa May că ar putea organiza un nou referendum proindependență față de Marea Britanie, pentru a putea menține Scoția în Uniunea Europeană. Semnale similare au fost lansate de lideri din Țara Galilor și Irlanda de Nord, sporind riscul destrămării Marii Britanii.

Scoția a organizat în septembrie 2014 un referendum pe tema apartenenței la Marea Britanie. Conform rezultatelor, 55,3% dintre scoțieni au votat atunci pentru rămânerea în Marea Britanie, 44,7% pronunțându-se în favoarea independenței. În contextul stării generale de nemulțumire față de Brexit, un referendum proindependență organizat acum ar conduce, cel mai probabil, la desprinderea Scoției de Marea Britanie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”