Mihail Saakaşvili riscă să moară. Fostul președinte georgian a fost „otrăvit cu metale grele”

Mihail Saakaşvili riscă să moară. Fostul președinte georgian a fost „otrăvit cu metale grele”
Michail Saakašvili. Sursă foto: Profimedia
Publicat: 05/12/2022, 15:20

Mihail Saakaşvili este în pericol să moară. Fostul președinte georgian ar fi fost otrăvit cu metale grele în închisoare. În cazul în care nu va primi un tratament adecvat, ”riscul crescut de mortalitate este iminent”, relatează AFP.

Mihail Saakaşvili a fost băgat în închisoare în octombrie 2021, la câteva zile după ce s-a întors dintr-un exil de mai mulţi ani, în condiţiile în care el era căutat de justiţia georgiană.

Fostul președinte, care are 54 de ani, fost transferat la spital în urmă cu un an, după ce a făcut greva foamei timp de 50 de zile, ţinută ca protest împotriva încarcerării sale pentru abuz de putere, încarcerare pe care el o denunţă drept politică.

„Testele au dezvăluit prezenţa de metale grele” în organismul fostului șef de stat şi că simptomele prezentate de el „sunt rezultatul unei otrăviri cu metale grele”, se arată într-un raport oferit de echipa sa juridică.

„Cu un grad rezonabil de certitudine medicală”, aceşti agenţi toxici, printre care mercur şi arsenic, au apărut în organismul lui Mihail Saakaşvili după otrăvirea lui, a declarat toxicologul american David Smith.

Fostul președinte georgian, în pericol de moarte

În cazul în care nu va primi un tratament adecvat, ”riscul crescut de mortalitate este iminent”, iar acesta ”pare să-i fi fost refuzat sau care este indisponibil” în Georgia.

Pe de altă parte, autoritățile din Georgia spun că Saakaşvili are parte de toate îngrijirile necesare, preşedinta Salome Zurabişvili susținând că revine justiţiei să hotărască dacă el trebuie pus în libertate din motive de sănătate.

Un alt medic, Mariam Jişkariani, care a prezidat un consiliu de medici ce l-au examinat pe Saakaşvili, a spus, luni, că el fusese „diagnosticat cu leziuni cerebrale şi o neuro-intoxicaţie”. „El suferă de o serie de boli grave, care sunt incompatibile cu menţinerea lui în detenţie”, a adăugat ea.

Acesta ar fi slăbit peste 40 de kilograme în timpul detenției, a spus Tengiz Tsuladze, membru al unui consiliu de medici alcătuit de mediatorul pentru drepturi georgian.

Ioana Tudorascu
Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, Ioana activează la GÂNDUL.RO, având funcția de redactor. Este pasionată de sport, citit,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase