Mii de oameni stau la cozi în Italia pentru a obține Cardul de achiziții, un ajutor de la stat pentru alimente, în valoare de aproape 400 de euro

Mii de oameni stau la cozi în Italia pentru a obține Cardul de achiziții, un ajutor de la stat pentru alimente, în valoare de aproape 400 de euro
Publicat: 23/08/2023, 17:19

Mii de oameni s-au adunat în fața birourilor Direcției de Asistență Socială din Napoli, Italia, pentru a solicita cardul de achiziție 2023 în valoare de 382,50 euro, de care pot beneficia persoanele care au împlinit vârsta de 65 de ani sau au copii sub 3 ani și care se află într-o situație economică deosebit de defavorizată.

În ciuda căldurii toride, sute de oameni stăteau și câte trei ore la coadă de la primele ore ale dimineții pentru a ridica acest card. Totuși, nemulțumirea este vizibilă, mai ales din cauza sumei modeste acordate prin acesta: „Poți face cumpărături doar pentru o lună”. Un număr considerabil dintre acești solicitanți sunt foști beneficiari ai venitului de cetățenie, iar tăierea acestuia este percepută ca o „răutate”, scrie open.online.

Cardul de achiziții, o măsură de sprijinire a venitului propusă de guvernul Meloni

Începând cu luna iulie, autoritățile italiene au introdus acest card de achiziții – ”Carta Risparmio Spesa 2023” -, un bonus unic pentru achiziționarea bunurilor de primă necesitate, destinat familiilor cu venit ISEE sub o anumită limită.

Acest card oferă posibilitatea de a cheltui aproape 400 de euro pentru achiziții în supermarketurile din Italia. Bonusul este disponibil pentru familiile cu venit ISEE sub 15.000 de euro. Valoarea exactă a cardului pentru cumpărături 2023 va fi de 382,50 euro.

Au fost emise 1,3 milioane de carduri, iar odată ce acestea vor fi epuizate, nu vor mai fi reîncărcate. Acest card va putea fi utilizat exclusiv pentru achiziționarea bunurilor alimentare de primă necesitate, iar plățile trebuie efectuate până la data de 15 septembrie, altfel beneficiul se va pierde, conform stiridiaspora.ro.

Deputatul Alleanza Verdi-Sinistra, Francesco Emilio Borrelli, a atras atenția asupra situației de la Napoli: „Haos și cozi nesfârșite pentru prima zi de livrare a Cardului Social Spesa în Napoli, la biroul din via Salvatore Tommasi. Cetățenii au așteptat până la 3 ore înainte să le vină rândul”.

Această măsură de sprijin înlocuiește venitul de cetățenie, o inițiativă mai substanțială și mai structurată conform planurilor guvernului. Luca Trapanese, consilier municipal pentru asistență socială, a declarat că din cei 72.000 de beneficiari eligibili, doar 31.000 de carduri de achiziții au ajuns la Napoli. Această situație a generat haos în rândul utilizatorilor, majoritatea fiind eligibili pentru calculul ISEE și îndeplinirea condițiilor sociale, dar riscând să nu se încadreze în cadrul măsurii. Mulți dintre aceștia sunt foști beneficiari ai venitului de cetățenie, acum încercând să se încadreze în noul sistem, care, conform lor, este mult mai restrâns, scrie site-ul stiridiaspora.ro.

Cardul va fi distribuit până pe 25 august și autoritățile au dat asigurări că vor monitoriza situația.

Foto: open.online

CITEȘTE ȘI: MAE, atenționare de călătorie pentru românii din Italia: autoritățile din Sicilia au emis coduri roșu și portocaliu de caniculă. E pericol de incendii

Prețul carburanților este în creștere. Care sunt cauzele și cât mai durează scumpirile

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
La ce oră ajunge Lumina Sfântă în România! Va fi adusă de la Ierusalim în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Ungurii au fost umiliți. Românii au câștigat procesul
Tragedie în sport. Fotbalist ucis la doar 21 de ani, în Hunedoara
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Henric al VIII-lea, regele care și-a ucis două neveste