Mii de persoane au ieșit în stradă în Italia pentru a protesta față de obligativitatea prezentării Certificatului digital UE la locul de muncă

Mii de persoane au ieșit în stradă în Italia pentru a protesta față de obligativitatea prezentării Certificatului digital UE la locul de muncă
Italienii protestează față de obligativitatea prezentării Certificatului verde / Sursa: Profimedia
Publicat: 15/10/2021, 14:13
Actualizat: 15/10/2021, 14:15

Mai multe mii  de persoane protestează în portul din Trieste, vineri, nemulțumite de introducerea obligativității prezentării Certificatului digital UE pentru COVID-19, relatează agenția Ansa. Sunt manifestații și în Genova, Milano, Florența, Bologna și alte orașe din Peninsulă, iar participanții la protest lucrează în transporturi, dar nu numai, relatează presa italiană.

Proestestul din portul Trieste este în derulare, vineri după amiaza, în ziua introducerii măsurii de gestionare a pandemiei de COVID-19, iar la Genova, oamenii nemulțumiți au blocat accesul pe principala arteră a orașului Genova Sopraelevata, care leagă vestul de centrul acestuia, scrie Corriere della Sera.

O premieră s-a înregistrat vineri, prima demonstrație în fața bazei militare din Sigonella, unde angajații din transportul aerian susțin că protestul vizează „libertatea de a intra la locul d emuncă fără să fie nevoie să bagi mâna în buzunar și de a putea beneficia de teste gratuite, garantate de stat”, relatează Ansa.

Și în Florența sunt câteva sute de protestatari în stradă, mulți studenți, care scandează „Nu Certificatului verde!” sau „Libertate!”, Nu stării de rugență!”. Studenții au protestat și în curtea Universității de stat din Milano. Două mii de oamenii scandează și în Bologna sloganuri precum „Certificatul verde discriminează” sau „Sclavia care violează Constituția”, conform sursei citate.

Și în Roma zeci de persoane care nu vor această măsură au încercat, vineri dimineaţă, să blocheze traficul în apropierea centrului Romei, dar au fost opriţi de oamenii legii.

Cum sunt afectate româncele din Peninsulă

Începând de vineri este obligatoriu ca angajații să prezinte Certificatul digital UE pentru COVID-19 la intrarea la locul de muncă.

Obligația este valabilă și pentru angajații din serviciile sociale, cum sunt, de exemplu, îngrijitoare pentru bătrâni menajere, baby sitter, care lucrează la domiciliu.

Într-un răspuns pentru publicația rotalianul.com, dedicată comunității românilor din Italia, Lorenzo Gasparrini, secretar general al Asociației Domina – Associazione Nazionale Famiglie Datori di Lavoro Domestico –  care reunește angajatorii din domeniul asistenței bătrânilor și familiilor italiene, a explicat faptul că angajatorii au datoria să controleze dacă angajatul are acel document, care se eliberează după vaccinare.

„Dacă un angajat nu vrea să prezinte Green Pass, el este automat suspendat și nu mai primește salariul. Dacă angajatul nu are certificat verde, să spunem, o persoană fără Green Pass lucrează într-o familie no-vax, care nu cere documentul, atunci, din punct de vedere legal, atât angajatorul, cât și angajatul riscă o amendă între 400 și 1000 de euro”, a spus oficialul. Cât e suspendat, angajatul poate fi înlocuit.

Potrivit sursei citate, până în prezent, din punct de vedere al prevederilor legale, nu există indicații cu privire la obligația de a avea un Green Pass din partea angajatorului din domeniul asistenței casnice și membrilor familiei acestuia.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE MOBILE. Ordinul de la UE a devenit deja...
Oana Roman, gest emoționant de ziua Mioarei Roman. „Te iubesc, mamă”
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vitamina care ar putea încetini îmbătrânirea