MII DE RUȘI au ieșit în stradă ca SĂ PROTESTEZE față de restricțiile privind INTERNETUL

Redactor:
Teodora Marinescu
MII DE RUȘI au ieșit în stradă ca SĂ PROTESTEZE față de restricțiile privind INTERNETUL
Proteste de stradă în Rusia pentru independența internetului. Traficul trebuie redirecționat prin puncte controlate de stat. Vezi cum încearcă rușii să oprească adoptarea legii

Manifestațiile au fost organizate după ce camera inferioară din Parlamentul rus a aprobat o lege care împiedică traficul de internet din Rusia să treacă prin servere din alte state, relatează France 24.

Mișcarea a fost catalogată de critici ca o tentativă de control a conținutului din online.

Potrivit Reuters, peste 15.000 de persoane s-au strâns pentru a participa la manifestații.

Activiștii din opoziție au informat pe Twitter că până la ora actuală au fost reținute 15 persoane. Poliția nu a confirmat informația.

Protestele de la Moscova, Voronej și Habarovsk au fost autoritzate, însă mai multe persoane protestează în Sankt Petersburg fără acordul autorităților.

Rusia a încercat în ultimii ani să limiteze libertățile de pe internet prin blocarea accesului la anumite site-uri și servicii de mesagerie precum Telegram.  

Proiectul de lege care a trecut de Parlamentul rus în prima lectură presupune o redirecționare a traficului și informațiilor prin puncte controlate de către stat și propune crearea unui sistem național de nume de domenii pentru a permite internetului să funcționeze, chiar dacă țara este deconectată de la infrastructura externă.  

Cea de-a doua lectură este programată în martie și dacă va trece, legea va trebui semnată de către camera superioară a parlamentului și apoi de către președintele Vladimir Putin.

Inchide