Miniștrii statelor UE au decis să pregătească noi sancțiuni la adresa Rusiei. Declarațiile lui Bogdan Aurescu

Miniștrii statelor UE au decis să pregătească noi sancțiuni la adresa Rusiei. Declarațiile lui Bogdan Aurescu
Participarea ministrului Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE / Sursa: MAE
Publicat: 22/09/2022, 11:17

Miniștrii de externe ai statelor Uniunii Europene, inclusiv Bogdan Aurescu, șeful diplomației române – care au discutat la o reuniune extraordinară informală convocată la New York – au semnat o declarație comună prin care au condamnat „acțiunile foarte recente de escaladare ale Rusiei în contextul agresiunii ilegale, neprovocate și nejustificate împotriva Ucrainei”, inclusiv prin adoptarea unui nou pachet de sancțiuni.

Reprezentanții celor 27 de state UE au luat decizia politică de a condamna și sancționa cele mai noi acțiuni ale Federației Ruse, la peste 200 de zile de la declanșarea „operațiunii militare speciale”.

Hotărârea a luat luată la o reuniune extraordinară informală, de miercuri, a miniștrilor de externe din statele membre ale UE, convocată de șeful diplomației europene, Josep Borrell, la New York, la solicitarea mai multor state membre, inclusiv a României, în marja săptămânii la nivel înalt a celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) român, reuniunea a fost convocată în contextul celor mai recente acțiuni de escaladare a conflictului din Ucraina din partea Rusiei, ca urmare a declarațiilor de miercuri ale președintelui rus.

Președintele rus a chemat aproximativ 300.000 de rezerviști ruși într-o „mobilizare parțială” și a acuzat Occidentul de „șantaj nuclear”. „Cetățenii ruși chemați în cadrul mobilizării vor beneficia de toate avantajele celor care servesc sub contract”, spune el. Vladimir Putin a adăugat că Rusia are arme nucleare mai performante decât Occidentul și că, dacă integritatea țării va fi pusă în pericol, va acționa. „Nu glumesc”, a conchis liderul de la Kremlin.

Și șeful statului, prezent la New York, a transmis miercuri că România condamnă cu fermitate  anunţul preşedintelui Putin cu privire la următorii paşi ai Rusiei

Ce prevede declarația comună

Miniștrii de externe ai UE au urmărit coordonarea răspunsului față de aceste evoluții. La discuții a participat, în prima parte a reuniunii, și ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba. La finalul dezbaterilor, miniștrii de externe europeni au adoptat o Declarație de condamnare fermă a acțiunilor foarte recente de escaladare ale Rusiei în contextul agresiunii ilegale, neprovocate și nejustificate împotriva Ucrainei, potrivit MAE.

„Ministrul de externe Bogdan Aurescu a condamnat, în cadrul reuniunii, în termenii cei mai fermi acțiunile recente ale Rusiei, inclusiv decizia de mobilizare parțială și de organizare a „referendumurilor” ilegale în regiunile ocupate din Ucraina, acestea reprezentând o încălcare a independenței, suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei, precum și a dreptului internațional, inclusiv a Cartei ONU și a principiilor pe care se fundamentează ordinea internațională bazată pe reguli. În acest context, a reafirmat sprijinul pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei”, a transmis MAE.

În plus, Bogdan Aurescu a subliniat importanța unității Uniunii Europene și a unui răspuns ferm din partea acesteia, coordonat cu partenerii transatlantici și subliniat că este complet inacceptabilă folosirea amenințării cu folosirea forței prin utilizarea armelor nucleare.

„Șeful diplomației române a susținut adoptarea Declarației UE de condamnare fermă a acțiunilor Rusiei de escaladare și a subliniat importanța continuării susținerii Ucrainei, inclusiv prin adoptarea urgentă a unui nou pachet consistent de sancțiuni, care să mențină presiunea asupra Rusiei ca răspuns la organizarea referendumurilor în regiunile ocupate, la decizia de mobilizare parțială pentru a continua agresiunea împotriva Ucrainei, respectiv la amenințarea cu folosirea forței”, conform comunicatului citat.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult