Putin, părăsit și de Erdogan! Turcia condamnă în termeni duri referendumurile organizate de Rusia în regiunile ocupate din Ucraina!

Putin, părăsit și de Erdogan! Turcia condamnă în termeni duri referendumurile organizate de Rusia în regiunile ocupate din Ucraina!
Putin, părăsit și de Erdogan! Turcia condamnă în termeni duri referendumurile organizate de Rusia în regiunile ocupate din Ucraina! / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 22/09/2022, 08:23

Vladimir Putin este tot mai singur pe scena internațională și se pare că a fost părăsit până și de Recep Tayyip Erdogan, pe care-l considera prietenul său. Turcia tocmai ce a condamnat în termeni duri referendumurile pentru independență organizate de Rusia în regiunile ocupate din Ucraina.

Autodeterminarea la care speră pro-rușii din Donbas este împotriva firii, încearcă Occidentul să transmită Kremlinului.

Turcia nu recunoaște nici anexarea peninsulei Crimeea!

Referitor la planul Moscovei de a anexa patru regiuni din Ucraina printr-o serie de referendumuri locale, organizate pe modelul „Crimeea”, Ministerul turc de Externe a ieșit public, printr-un comunicat de presă, și a condamnat gestul rușilor.

„Asemenea fapte împlinite ilegitim nu vor fi recunoscute de comunitatea internaţională”, a anunțat Ministerul turc de Externe într-un comunicat de presă.

Erdogan numeșe „ilegitime” referendumurile de anexare din cele patru regiuni ucrainene aflate sub controlul Rusiei. La fel a reacționat liderul turc și în 2014, când Federația Rusă a „răpit” Crimeea. Turcia nu a recunoscut nici până azi anexarea peninsulei, dar, cu toate astea, Erdogan și Vladimir Putin au dezvoltat o relație personală apropiată în ultimii opt ani, totul culminând cu o serie de afaceri care au zdruncinat NATO.

Preşedintele turc a tot încercat în ultimele săptămâni să deschidă discuţii despre pace în Ucraina şi să obțină un armistiţiu între cele două părți, însă fără succes. Decizia Rusiei de a organiza referendumuri privind anexarea teritoriilor cucerite şi de a mobiliza parţial rezerviştii marchează o agravare a conflictului și un punct de cotitură fără întoarcere.

Prezent în America, acolo unde are loc reuniunea ONU, preşedintele Recep Tayyip Erdogan le-a spus marți, 20 septembrie, liderilor mondiali adunați la New York, că Moscova şi Kievul au nevoie de ajutor pentru a găsi o „rezolvare demnă” a crizei armate din Ucraina.