Ministru britanic: Este „extrem de probabil” ca Vladimir Putin să vrea să cucerească Kievul

Ministru britanic: Este „extrem de probabil” ca Vladimir Putin să vrea să cucerească Kievul
Ministrul britanic de Externe, Liz Truss. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 23/02/2022, 13:22

Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a declarat miercuri că este „extrem de probabil” ca președintele Rusiei, Vladimir Putin, să intenționeze chiar să cucerească capitala Ucrainei, Kiev.

Declarația vine în contextul în care Vladimir Putin a recunoscut independența teritoriilor separatiste ucrainene Donețk și Lugansk, informează G4Media.

„Noi credem că este extrem de probabil ca el (Vladimir Putin, n. red.) să-şi ducă la capăt planul unei invazii totale a Ucrainei. Credem că este extrem de probabil ca el să prevadă acest lucru”, a declarat Truss, întrebată fiind despre un eventual atac al forțelor ruse asupra Kievului.

Oficialul a mai spus că autoritățile de la Londra sunt dispuse să meargă mai departe cu impunerea de sancțiuni, în cazul în care situația din Ucraina se înrăutățește.

Acest regim de sancțiuni, „cel mai dur impus vreodată Rusiei”, va afecta economia rusă, a subliniat aceasta.

Truss a mai spus că, în cazul în care Rusia va continua agresiunea la adresa Ucrainei, statele occidentale vor impune noi sancțiuni la adresa Moscovei.

Aceste noi sancţiuni urmează să fie impuse „în comun cu aliaţii noştri internaţionali”, precizează Liz Truss.

Sancţiunile britanice anunţate marţi prevăd blocarea activelor a trei miliardari consideraţi apropiaţi ai lideruluide la Kremlin şi interzicerea accesului acestora pe teritoriul britanic.

Ele vizează, de asemenea, cinci bănci – inclusiv Rossia şi Promsviazbank, foarte activă în finanţarea industriei ruse a apărării.

Președintele Ucrainei a mobilizat rezerviștii

Președintele Ucrainei a mobilizat personalul militar în rezervă și a avertizat că Ucraina s-ar putea confrunta cu o luptă pentru existența sa ca stat. Însă, Volodimir Zelenski a exclus o mobilizare generală, într-un discurs de marți seară, adresat națiunii.

„Dacă rămânem tăcuți astăzi, mâine vom dispărea. Avem în față o încercare grea, dar suntem pregătiți, avem încredere în noi, în țara noastră și în victorie”, a declarat Zelenski.

Decizia de a readuce rezerviștii în serviciul activ este un alt semn că Ucraina se pregătește pentru o posibilă confruntare militară cu vecinul său din est. Anunțul a venit după ce Rusia a început să mute trupe în regiunile separatiste.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase