Ministrul polonez de Externe, prins în scandalul interceptărilor: „Alianța cu SUA e dăunătoare. Intrăm în conflict cu Germania, cu Rusia și credem că totul e nemaipomenit, pentru că le-am supt-o americanilor”

Redactor:
Valentin Vidu
Ministrul polonez de Externe, prins în scandalul interceptărilor: „Alianța cu SUA e dăunătoare. Intrăm în conflict cu Germania, cu Rusia și credem că totul e nemaipomenit, pentru că le-am supt-o americanilor”
Potrivit unor înregistrări, ministrul de externe al Poloniei ar fi spus că alianța cu SUA e dăunătoare.

Alianța cu Statele Unite „nu valorează nimic” și rămâne „dăunătoare Poloniei”, ar fi spus ministrul de Externe Radoslaw Sikorski, potrivit săptămânalului Wprost, aflat la originea unui scandal privind interceptări ilegale și care a publicat duminică noi fragmente, relatează AFP.

„Tu știi că alianța polonezo-americană nu valorează nimic. Ea este chiar dăunătoare, pentru că oferă Poloniei un fals sentiment de securitate”, ar fi declarat șeful diplomației într-o conversație cu un fost ministru al Finanțelor, Jacek Rostowski.

„Bullshit! Intrăm în conflict cu Germania, cu Rusia și vom considera că totul este nemaipomenit, pentru că le-am supt-o americanilor. Este complet naiv”, ar fi continuat ministrul, potrivit unei transcrieri a înregistrării publicate pe site-ul Wprost, care nu precizează nici locul și nici data acestei conversații înregistrate ilegal.

Malgorzata Kidawa-Blonska, o purtătoare de cuvânt a Guvernului, a refuzat duminică să comenteze cu privire la aceste noi înregistrări, adăugând că așteaptă publicarea înregistrării complete, pe care săptămânalul a promis-o pentru luni.

Revista a provocat o furtună politică în Polonia, dezvăluind în urmă cu opt zile o conversație, înregistrată fără ca aceștia să știe, între guvernatorul Băncii centrale Marek Belka și ministrul de Interne Bartlomiej Sienkiewicz.

Într-un restaurant frecventat de membri ai cercurilor politice de la Varșovia, cei doi oficiali de rang înalt au discutat în mod liber, în iulie 2013, despre un eventual ajutor din partea Băncii centrale față de bugetul de stat, în schimbul unei demisii a ministrului Finanțelor de la acea vreme, Jacek Rostowski. Între timp, acesta a părăsit postul.

Publicarea acestor înregistrări a provocat o criză politică în Polonia, opoziția cerând demisia Guvernului de centru-dreapta condus de către Donald Tusk. Premierul nu a exclus, la mai mult de un an înainte de termenul prevăzut pentru toamna lui 2015, posibilitatea organizării unor alegeri anticipate.

 

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
FOTO. Avocata superbă, `vânată` de fotbaliști! Cine este Andreea Roșca
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Când vine, de fapt, iarna în România. Data în care va începe să ningă
Marea Britanie vrea să reducă perioada de carantină la 10 sau chiar 7 zile. România...
Mulți se plâng că 2020 e cel mai rău an din istorie. Care este, de...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
Ce a ajuns să facă Mariana Moculescu după ce s-a lăsat de videochat? Femeia trăiește...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Dezastru pentru românii cu aceste conturi și carduri bancare. Li se blochează banii chiar acum
Sfântul Dimitrie cel Nou 2020: Marţi este sărbătoare mare pentru toţi românii! Ce nu este...
Gaze urât mirositoare? Alimentele care la declanșează și când poate fi vorba de cancer la...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Cine este tânăra care vinde unele dintre cele mai scumpe locuinţe din Bucuresti
Inchide