Mircea Geoană le-a vorbit moldovenilor, la Bălți, fără a scoate un cuvânt. Corespondență Gândul

Redactor:
Alina Matis
Senatorul Mircea Geoană a vorbit, joi, la Bălți, în Republica Moldova, despre importanța semnării, în zilele următoare, a Acordurilor de Asociere și Liber Schimb Republica Moldova-UE, precum și despre faptul că „România și Republica Moldova pot reprezenta, împreună, o adevărată Poartă a Europei", se arată într-un comunicat transmis de Senat.

Un comunicat de presă al Senatului îl citează pe Mircea Geoană, Înalt Reprezentant al Guvernului României la Forumul UE-Moldova, de la Bălți, cu un discurs pe care l-ar fi susținut joi în Republica Moldova, cu o săptămână înainte de semnarea Acordurilor de Asociere și Liber Schimb cu Uniunea Europeană.

În acest discurs, Geoană laudă momentul istoric al semnării, amintește presiunile și intimidările din partea Federației Ruse, reia ideea formării unei „Porți spre Europa” cu un stâlp pe fiecare mal al Prutului, atrage atenția că UE trebuie să fie mai activă în a sprijini economia Republicii Moldova.

Citatele atribuite senatorului au fost preluate imediat atât de una dintre televiziunile românești de știri, cât și de agenția publică de presă și de un portal de știri. Reporterul gândul, prezent la Forumul UE-Moldova, de la Bălți, precizează că discursul lui Mircea Geoană nu a existat. Dintr-o întârziere de program, Mircea Geoană a plecat de la Forum înainte de a începe primul panel, cel la care trebuia să participe.

Senatorul trebuia să susțină o alocuțiune într-un panel despre relațiile Moldova-UE, informând organizatorii că va fi prezent la Forum strict pentru cele aproximativ 20 de minute necesare discursului și salutării oficialilor moldoveni și străini. A venit, totuși mai devreme, și a avut timp și de un interviu.

Totuși, antevorbitorul lui Geoană, ministrul Dezvoltării și Cooperării Economice din Germania, Gerd Mueller, a demontat mitul neamțului punctual, întârziind mai bine de o oră (a mers la o grădiniță renovată din banii Germaniei, iar copiii i-au pregătit un program artistic surpriză) la eveniment. Așa se face că senatorul a stat de vorbă prin sală cu oficialii prezenți, inclusiv cu premierul Iurie Leancă, și a plecat înapoi spre România înainte de momentul discursului său. De altfel, doar informațiile din finalul comunicatului pot fi confirmate, Mircea Geoană având „un amplu schimb de opinii cu Iurie Leancă”, în timp ce îl așteptau amândoi pe neamțul Mueller.

gândul participă la Forumul de două zile de la Bălți, în cadrul căruia se discută principalele probleme cu care se confruntă Republica Moldova în acest moment – de la corupție, la tensiunile cu Rusia, problema transnistreană, precum și acordul de asociere și comerț liber cu UE. La finalul Forumului, gândul va prezenta o analiză a situației din Republica Moldova, așa cum se vede ea din interior, precum și principalele idei din cadrul Forumului.

Prima mare lovitură încercată de CFR Cluj după plecarea lui Dan Petrescu. Mutarea care a...
Ce fetiș pervers are Bendeac în pat! Ce le pune pe iubitele lui să îi...
FOTO. Larisa Iordache, apariție incendiară! Gimnasta nu are inhibiții și își arată trupul perfect pe...
FOTO. Larisa Iordache, apariție incendiară! Gimnasta nu are inhibiții și își arată trupul perfect pe...
A jurat că nu-i mai trebuie bărbați însurați. Pedeapsa în stil MAFIOT a unei soții...
OPINIE | Nu sînt doar ”pioneri” şi ”utecişti”: cine votează USR-PLUS, îi votează, de fapt,...
IMAGINI ȘOCANTE. Morți ținuți pe jos și mizerie la morga spitalului Horezu. Reacția directorului: „O...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000E pentru o noapte de amor cu Daniela...
Socrii au venit în vizită, neanunţaţi. Când s-au uitat sub pat, au simţit cum li...
Cele mai perverse PRACTICI amoroase. Jumătate dintre FEMEI fac asta în pat
SUPERB! Ce are Lidl România NOU în magazinele sale! Toți clienții trebuie să știe asta...
GENIAL! Cum scapi de condensul și umezeala din casă. Ce trebuie să faci zilnic
Când se aprind luminițele în București 2020? Răspunsul clar dat de Nicușor Dan
Simptomele neașteptate care anunță o formă lungă de COVID-19. Semnele timpurii ale bolii
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Cine este femeia care îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis aproape peste tot
Ai un interviu online pentru un nou job? Trebuie să pui în practică aceste sfaturi...
Inchide