Mircea Geoană vorbește despre alegerile din SUA. Ce a răspuns la întrebarea pe cine preferă NATO drept președinte al Americii, Trump sau Biden?!

Redactor:
Marius Olaru
Mircea Geoană vorbește despre alegerile din SUA. Ce a răspuns la întrebarea pe cine preferă NATO drept președinte al Americii, Trump sau Biden?!
Mircea Geoană vorbește despre alegerile din SUA. Ce a răspuns la întrebarea pe cine preferă NATO drept președinte al Americii, Trump sau Biden?! / Sursa FOTO: wikimedia.org

Alegerile din America, programate în data de 3 noiembrie, țin capul de afiș al agendei internaționale în această toamnă. Subiectul este comentat de toți actorii, iar unul dintre cei care și-au dat cu părerea e chiar Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO.

Geoană şi-a exprimat încrederea că Alianţa Nord-Atlantică va putea lucra cu oricare dintre cele două administraţii americane rezultate în urma alegerilor prezidențiale.

Întrebat care este „temperatura” la NATO în perspectiva alegerilor prezidenţiale americane, mai ales în contextul tensiunilor cu Washingtonul, Mircea Geoană a răspuns că „în mod evident, decizia absolut suverană, democratică, este a poporului american”. Secretarul general adjunct al NATO a ținut să sublinieze faptul că SUA reprezintă un aliat-cheie de peste 70 de ani.

Mircea Geoană: „Au mai fost momente în care conversaţia transatlantică a avut diverse tonalităţi”

Au fost momente de-a lungul istoriei Alianţei noastre în care s-au schimbat administraţii sau au continuat aceleaşi administraţii, au mai fost momente în care conversaţia transatlantică a avut diverse tonalităţi, nu e nimic nou. De aceea avem întreaga încredere că relaţia SUA cu Europa prin intermediul NATO va continua să fie o ancoră importantă de politică externă americană”, a spus Geoană în cadrul unui briefing online, de la Bruxelles.

Raţiunile invocate de Mircea Geoană pentru o astfel de relaţie privilegiată sunt ascensiunea Chinei, jocul tot mai agresiv al Rusiei, „nu doar în zona Mării Negre, ci şi în plan global, militar, al securităţii”, dar şi provocările legate de noile tehnologii.

SUA au nevoie de Europa, aşa cum Europa are nevoie de SUA. Aş spune chiar mai mult. Avem nevoie de toate ţările democratice la nivel global pentru a putea să înfruntăm împreună provocări de o amplitudine fără precedent în ultimele decenii şi poate în ultimele secole, vorbind de ascensiunea Chinei”, a afirmat Geoană.

De aceea suntem încrezători că, indiferent de rezultatul din 3 noiembrie – posibil să mai existe un mic decalaj până la aflarea câştigătorului datorită voturilor prin corespondenţă -, vom putem lucra cu oricare dintre cele două administraţii şi că vom putea să investim în continuare într-o relaţie transatlantică care este indispensabilă pentru prezentul şi viitorul Europei şi pentru prezentul şi viitorul Americii ca putere globală”, a dat asigurări Mircea Geoană.

Un nou TUN financiar dat de Gigi Becali în plină criză de coronavirus. Patronul de...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Ce salarii sunt în Poliție – cât câștigă lunar un subofițer și cât primește un...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Guvernul danez, somat să exhumeze milioanele de nurci din gropile comune. Cazul provoacă noi tensiuni...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
Anunțul lui Nelu Tătaru în noapte pentru milioane de români. Cum vine vaccinul
Nu China, ci altă țară este sursa coronavirusului care a bulversat planeta. Noile dovezi
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Cum a fost surprinsă Loredana Groza ieșind de la salon! Artista arată demențial la 50...
Inchide