Motivul pentru care Kremlinul a eliminat o pagină Yahoo! Inc din lista de site-uri interzise

Motivul pentru care Kremlinul a eliminat o pagină Yahoo! Inc din lista de site-uri interzise
Publicat: 10/09/2015, 17:39
Actualizat: 10/09/2015, 23:59

Roskomnadzorn a blocat pagina, care a fost considerată extremistă, după ce compania Yahoo nu a răspuns cererilor de eliminare, a transmis telefonic marți, purtătorul de cuvânt al serviciului, Vadim Ampelonskiy. Acest lucru ar fi putut interzice utilizatorilor ruși să acceseze întregul site Yahoo, întrucât compania folosește protocolul de securitate https, care nu permite blocarea separată a anumitor pagini, a transmis Bloomberg.

Yahoo, cu sediul în Sunnyvale, California, nu a răspuns imediat e-mailului și apelurilor telefonice care solicitau comentarii și care erau lansate în afara orelor americane de lucru. Președintele Vladimir Putin a înăsprit restricțiile privind accesul la internet pe fondul tensiunilor recente cu SUA. Acesta a permis blocarea website-urilor fără o decizie a Curții, i-a făcut pe bloggerii cu peste 3.000 de cititori responsabili pentru ceea ce publică și a cerut companiilor de internet să stocheze datele personale ale utilizatorilor ruși la nivel local.

Luna trecută, site-ul Wikipedia a fost blocat de mai mulți furnizori locali de internet în Rusia, la cererea serviciului federal Roskomnadzor, după ce un articol despre o substanță ilegală, publicat în enciclopedia online, nu a respectat cerințele legislației locale. Accesul a fost restabilit după ce articolul a fost editat.

Roskomnadzor are puterea să interzică accesul la paginile de internet care promovează consumul de droguri, actele de suicid sau extremism, în conformitate cu legislația Rusiei. Anterior, statul rus a blocat temporar accesul la site-ul de știri Reddit și la serviciul Google Inc.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase