Muntenegru arestează 36 de ruși sub suspiciunea de spionaj

Muntenegru arestează 36 de ruși sub suspiciunea de spionaj
Muntenegru arestează 36 de ruși sub sub suspiciunea de spionaj / Sursa FOTO: Twitter
Publicat: 29/09/2022, 16:44
Actualizat: 29/09/2022, 17:27

Incident extrem de grav petrecut în Muntenegru. Autoritățile publice au arestat 36 de cetățeni ruși sub suspiciunea de spionaj în favoarea Moscovei. De același lucru se fac vinovați și doi muntenegreni, care și ei au ajuns în spatele gratiilor.

Potrivit Reuters care citează surse anonime, au sfârșit în arest 38 de persoane. Aceasta a fost o operațiune specială declanșată de statul muntenegrean.

Anunțul premierului Dritan Abazovic

În cadrul unui anunț în direct făcut cu ocazia unei sesiuni a cabinetului său, premierul Dritan Abazovic a declarat, joi dimineață, 29 septembrie, că este în desfășurare o „operațiune internațională” organizată de procuratura de stat din Muntenegru alături de parteneri străini, pentru a păstra interesele țării. Abazovic nu a dorit să ofere alte detalii, dar informația că operațiunea este una internațională, alături de parteneri străini, lasă suficient loc de interpretări.

Potrivit publicației locale Pobjeda, agenții ai Agenției pentru Securitate Națională a Muntenegrului (ANB) și ai Parchetului Special de Stat (SDT) au reținut șase diplomați ruși, 30 de cetățeni ruși cu permis de ședere temporară și doi muntenegreni. Cu toții sunt suspectați de spionaj în favoarea Rusiei.

Nu este primul scandal de acest gen izbucnit între cele două state. În 2016, Muntenegru a acuzat că agenți ruși au fost implicați într-un complot de răsturnare a guvernului, care urmărea aducerea la putere a opoziției pro-ruse.  Totodată, planul țintea asasinarea prim-ministrului de atunci, Milo Djukanovic, precum și oprirea integrării în NATO a fostei republici iugoslave. La acel moment, Federația Rusă a respins categoric și nu numai o dată aceste acuzații, catalogându-le ca fiind absurde. Ulterior, la numai câteva luni distanță, în 2017, Muntenegru s-a alăturat Alianței Nord-Atlantice.

Stat membru NATO și candidat la aderarea la Uniunea Europeană, Muntenegru este printre națiunile care au votat pentru impunerea unor drastice sancțiuni Rusiei ca urmare a invadării Ucrainei. Nu cu mult timp în urmă, autoritățile din Muntenegru au expulzat o serie de diplomați ruși.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase