Ungaria: Fost europarlamentar de extremă dreapta, condamnat pentru spionaj în favoarea Rusiei

Ungaria: Fost europarlamentar de extremă dreapta, condamnat pentru spionaj în favoarea Rusiei
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 28/09/2022, 12:20

Fostul europarlamentar ungar de extremă dreapta Bela Kovacs a fost condamnat marți de către Curtea Supremă a Ungariei pentru spionaj în favoarea Rusiei.

Acesta a fost condamnat pentru spionaj împotriva instituțiilor Uniunii Europene.

El este acuzat că a lucrat „pentru interesele Rusiei și pentru a slăbi politica Uniunii Europene” între 2012 și 2014, potrivit procurorilor. De asemenea, el a lucrat pentru serviciul de informații al Armatei Rusiei (GRU), potrivit Agerpres.

Mai mult, Curtea Supremă de la Budapesta a confirmat și condamnarea acestuia pentru fraudă fiscală și falsificare de documente în vederea cauzării unui prejudiciu de ordin financiar.

Lui Kovacs i se impută că ar fi semnat contracte de stagiu fictive în perioada în care a fost europarlamentar, astfel cauzând prejudicii financiare Parlamentului European.

În vârstă de 62 de ani, Bela Kovacs a fost condamnat la cinci ani de închisoare în total.

Fost membru al partidului naţionalist Jobbik, Kovacs a ieşit din partid la scurt timp după dezvăluirea faptelor sale. El a fost europarlamentar între 2010 şi 2019.

Fostul europarlamentar nu se află în Ungaria

Potrivit presei, Kovacs locuiește în prezent la Moscova. Astfel, el a urmărit procesul din Rusia, unde a fugit în 2020, după ce dosarul penal pe numele său a ajuns la instanța de fond. Potrivit presei din Ungaria, fostul europarlamentar predă relații internaționale la Moscova.

Kovacs neagă acuzațiile de spionaj, potrivit sursei citate.

Supranumit de presa din Ungaria „KGBela”, cu referire la presupusele sale legături cu serviciile de informaţii ruse, Bela Kovacs se declară „victima unor atacuri politice” orchestrate de actualul premier ungar, Viktor Orban.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase