NASA, boicotată de mai mulți cercetători americani, după ce a refuzat să primească astronomi chinezi

NASA, boicotată de mai mulți cercetători americani, după ce a refuzat să primească astronomi chinezi
Mai mulți astrofizicieni americani au decis să boicoteze o importantă conferință de astronomie organizată de agenția spațială americană (NASA) pentru a protesta astfel față de refuzul agenției de a primi cercetători chinezi la acest eveniment în numele securității naționale, relatează AFP.
Publicat: 09/10/2013, 15:52
Actualizat: 12/08/2014, 11:16

Mai mulți astrofizicieni americani au decis să boicoteze o importantă conferință de astronomie organizată de agenția spațială americană (NASA) pentru a protesta astfel față de refuzul agenției de a primi cercetători chinezi la acest eveniment în numele securității naționale, relatează AFP.

Această decizie surprinzătoare, anunțată inițial de publicația britanică The Guardian, a fost confirmată marți pentru AFP de mai multe surse, inclusiv de Geoff Marcy, profesor de astronomie la Universitatea California din Berkeley, unul dintre inițiatorii boicotului.

„Nu pot, în cunoștință de cauză, să particip la o conferință care face o astfel de discriminare”, a spus cercetătorul american într-un e-mail expediat pe adresa organizatorului acelui colocviu, consacrat descoperirii de exoplanete cu ajutorul telescopului american Kepler, care s-a desfășurat în perioada 4-8 octombrie la Centrul de cercetări științifice Ames pe care NASA îl deține în localitatea Mountain View din California.

„Această conferință vizează planetele care se află la mii de miliarde de kilometri, fără niciun aspect legat de securitatea națională”, a adăugat el.

Centrul Ames al NASA a respins cererile de participare ale cercetătorilor chinezi pe baza unei legi adoptate în martie de Congresul american, care interzice oricărui cetățean din China să intre într-un imobil al agenției spațiale, potrivit unui e-mail adresat acelor oameni de știință de agenția spațială, preluat în The Guardian.

Reacționând la acel articol, autorul legii, republicanul Frank Wolf, a explicat marți, într-o scrisoare deschisă pentru directorul NASA, Charles Bolden, că agenția spațială „a interpretat greșit” acel text de lege, care nu impune nicio restricție la adresa activităților cetățenilor chinezi, cu excepția cazului în care aceștia sunt reprezentanți oficiali ai Guvernului.

„E-mailul NASA deformează legea și este inexact”, a adăugat politicianul republican, a cărui lege vizează combaterea spionajului chinez.

El consideră că „directorii NASA trebuie să trimită noi instrucțiuni participanților la conferință, dar și presei, pentru a corecta acea idee falsă”.

Potrivit lui Frank Wolf, autorul acelui e-mail s-a gândit probabil la restricțiile temporare impuse de agenția spațială americană și care afectează mai multe țări, inclusiv China, după descoperirea unor „serioase breșe în securitatea” a două centre operate de NASA.

Astfel, acele restricții, spune politicianul republican, „provin din decizia NASA, nu din legea în cauză”. Politicianul credea, totodată, că acele restricții au fost deja ridicate.

Charles Bolden a declarat, în timpul unei audieri în fața Congresului, în martie, că agenția și-a întărit măsurile de securitate din cauza unei „probleme potențiale” care a fost provocată de un cetățean chinez care lucra pentru o companie aflată sub contract cu NASA, într-unul dintre centrele operate de agenția spațială americană.

NASA nu a prezentat deocamdată o reacție oficială, întrucât și-a suspendat activitatea aproape în totalitate în administrațiile sale centrale, din cauza blocajului bugetar din Congres.

Alan Boss, copreședinte al conferinței despre exoplanete, astronom la Carnegie Institution for Science din Washington, a transmis, marți, participanților la conferință o scrisoare în care spune că organizatorii au aflat de aceste reguli la sfârșitul lunii septembrie, motiv pentru care a fost nevoit să refuze cererile de acreditare a șase astronomi chinezi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Chec de post. Rețeta ideală pentru iubitorii de cafea
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Fanii din Anglia și Scoția, avertizați înainte de Euro 2024 că berea germană e mai...