Situaţia gravă de SECURITATE din regiunea Mării Negre, discutată la Consiliul NATO-Ucraina.”Rusia ameninţă navele civile, terorizează oraşe paşnice”

Situaţia gravă de SECURITATE din regiunea Mării Negre, discutată la Consiliul NATO-Ucraina.Rusia ameninţă navele civile, terorizează oraşe paşnice
Publicat: 27/07/2023, 11:25
Actualizat: 27/07/2023, 11:52

 NATO a declarat miercuri că intensifică supravegherea în regiunea Mării Negre, condamnând ieşirea Rusiei din acordul care asigura trecerea în siguranţă a navelor care transportă cereale ucrainene. Anunţul a fost făcut după o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina, organismul înfiinţat la începutul acestei luni pentru a coordona cooperarea dintre alianţa militară occidentală şi Kiev.

„Suntem solidari cu aliaţii noştri de la Marea Neagră, vom continua să ne protejăm reciproc”

Consiliul s-a întrunit la nivel de ambasadori şi a fost prezidat de Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO.

„Rusia continuă să dea dovadă de o lipsă totală de respect faţă de dreptul internaţional şi faţă de oamenii din întreaga lume care depind de cerealele ucrainene. Rusia ameninţă navele civile, terorizează oraşe paşnice şi distruge părţi din patrimoniul cultural mondial prin loviturile sale brutale. NATO este unită. Suntem solidari cu aliaţii noştri de la Marea Neagră, vom continua să ne protejăm reciproc şi vom continua să sprijinim Ucraina atât timp cât va fi nevoie„, a declarat secretarul general adjunct, Mircea Geoană.

Consiliul NATO-Ucraina a fost convocat la cererea Kievului, ca urmare a atacurilor repetate ale Rusiei asupra porturilor sale, Kievul cerând măsuri pentru asigurarea securităţii transportului maritim pe Marea Neagră.

„NATO şi aliaţii intensifică supravegherea şi recunoaşterea în regiunea Mării Negre, inclusiv cu avioane de patrulare maritimă şi drone. Aliaţii şi Ucraina au condamnat cu fermitate decizia Rusiei de a se retrage din acordul privind transportul cerealelor pe Marea Neagră şi încercările sale deliberate de a opri exporturile agricole ale Ucrainei, de care depind sute de milioane de oameni din întreaga lume”, informează un comunicat al Alianţei Nord-Atlantice, potrivit Reuters.

Moscova a sugerat că ar lua în considerare reluarea acordului dacă îi vor fi îndeplinite cererile

Acordul care a permis în ultimul an exportul în condiţii de siguranţă al grânelor ucrainene pe Marea Neagră a expirat la 17 iulie, iar Rusia a refuzat să-l mai prelungească, într-o mişcare despre care ONU a spus că „va lovi în plin oamenii aflaţi în nevoie de pretutindeni.”

Moscova a sugerat că ar lua în considerare reluarea acordului dacă îi vor fi îndeplinite cererile care vizează ameliorarea propriilor exporturilor de cereale şi îngrăşăminte.

De asemenea, Rusia a declarat că navele care vin în porturile ucrainene de la Marea Neagră vor fi considerate ţinte militare, fiind posibil să transporte încărcături militare.

„Aliaţii subliniază că noua zonă vizată de avertizarea Rusiei în Marea Neagră, aflată în zona economică exclusivă a Bulgariei, generează noi riscuri în ceea ce priveşte o eventuală eroare de calcul şi escaladare, precum şi impedimente serioase pentru libertatea de navigaţie”, se arată în declaraţia NATO.

De asemenea, NATO a condamnat recentele atacuri ruseşti asupra oraşelor ucrainene Odesa, Mikolaiv şi a altor oraşe portuare, inclusiv un atac cu dronă asupra unei instalaţii ucrainene de depozitare a cerealelor din oraşul portuar dunărean Reni, din apropiere de graniţa cu România.

„Rămânem pregătiţi să apărăm fiecare centimetru de teritoriu aliat de orice agresiune”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Zelenski: „Rămânem uniţi cu Alianţa, în timp ce ne îndreptăm pe calea spre aderarea noastră la NATO”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat „сondamnarea clară şi fără echivoc” a Consiliului NATO-Ucraina pentru retragerea Rusiei din acordul privind cerealele.

„Înfiinţat în urmă cu doar două săptămâni la Vilnius, Consiliul s-a dovedit deja a fi un mecanism eficient pentru consultări în caz de criză”, a postat Zelenski, în limba engleză, pe platforma socială X (Twitter). Ucraina, a scris el, „va continua să îşi îndeplinească obligaţiile de asigurare a securităţii alimentare globale… Rămânem uniţi cu Alianţa, în timp ce ne îndreptăm pe calea spre aderarea noastră la NATO”, a spus preşedintele ucrainean.

Consiliul NATO-Ucraina, înfiinţat la summitul Alianţei din această lună din Lituania, unde membrii au oferit Kievului muniţii şi arme, dar nu au putut lua în considerare aderarea cât timp Ucraina se află în război, a fost convocat la cererea Kievului, ca urmare a atacurilor repetate ale Rusiei asupra porturilor sale, Kievul cerând măsuri pentru asigurarea securităţii transportului maritim pe Marea Neagră.

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii