Negocierile pentru noua Comisie Europeană continuă. Jean-Claude Juncker ar urma să anunțe miercuri schimbările din echipa lui

Negocierile pentru noua Comisie Europeană continuă. Jean-Claude Juncker ar urma să anunțe miercuri schimbările din echipa lui
Publicat: 14/10/2014, 12:13
Actualizat: 14/10/2014, 17:58

Violeta Bulc, ministru pentru Dezvoltare și Politică Regională și vicepremier în Guvernul sloven, a fost candidatul înaintat vineri de premierul Miro Cerar după ce Alenka Bratusek și-a retras candidatura. Bratusek a fost respinsă de europarlamentari miercuri, în urma prestației dezastruoase la audieri și după controversa cu privire la modul în care a fost nominalizată.

Bulc ar urma să aibă un interviu oficial cu Juncker marți, la ora 18.00 (19.00 ora României), după care președintele ales al CE trebuie să decidă dacă va accepta nominalizarea ei și ce portofoliu îi va aloca. Având în vedere că Bulc este minsitru de doar câteva săptămâni, este puțin probabil ca Juncker să îi ofere postul de vicepreședinte pentru uniunea energetică pe care i-l alocase lui Bratusek, ca fost premier.

Dacă îi va oferi lui Bulc un post diferit și va aloca vicepreședinția altcuiva, el va antrena noi audieri parlamentare, în afară de cea a lui Bulc. Europarlamentarii sunt chemați să evalueze dacă persoanele nominalizate sunt potrivite pentru a fi membre ale CE și pentru a deține portofoliile alocate. Astfel că o schimbare de portofoliu va genera noi audieri ale comisarilor afectați de aceasta. Înainte de toate însă, statele membre vor trebui să aprobe propunerea revizuită de Juncker pentru colegiul comisarilor prin procedură scrisă.

Potrivit unor surse din cadrul PE, eurodeputații sunt pregătiți să o audieze pe Bulc și pe oricine altcineva luni, 20 octombrie, la Strasbourg, la începutul sesiunii plenare. Astfel că, teoretic, încă mai este posibil ca votul final de confirmare a întregului colegiu al comisarilor să aibă loc la 22 octombrie. Calendarul este însă foarte strâns, iar Bulc va avea la dispoziție mai puțin de o săptămână pentru a se pregăti de audiere și foarte puțin timp pentru întrebările scrise din partea europarlamentarilor.

O dată mai potrivită pentru confirmarea CE ar fi cea de 13 noiembrie, Parlamentul reunindu-se într-o minisesiunie plenară la Bruxelles, la 12-13 noiembrie.

Juncker ar urma să anunțe modificările în echipa sa miercuri. În același timp, el va anunța și alte schimbări făcute după audieri în urma acordului cu eurodeputații, inclusiv adăugarea „sustenabilității” la portofoliul lui Frans Timmermans, candidatul olandez la postul de vicepreședinte.

Una dintre opțiunile lui Juncker este să îi ofere lui Bulc portofoliul Transporturilor și să aloce energia vicepreședintelui Maros Sefcovici, candidatul Slovaciei. Totuși, europarlamentarii din comisia pentru transporturi se opun acestei idei.

O altă opțiune ar fi să îi ofere lui Günther Oettinger, actualul comisar pentru energie, vicepreședinția pentru uniunea energetică. Juncker i-a alocat acestuia portofoliul Agendei Digitale, dar la audierile de săptămâna trecută, Oettinger nu a manifestat prea mult entuziasm pentru acest portofoliu. Pe de altă parte, oferirea vicepreședinției candidatului german (toți ceilalți provenind din state mici) ar însemna dezechilibrarea balanței pe care Juncker a gândit-o inițial.

O altă posibilitate ar fi ca Bulc să obțină portofoliul Educației, Tineretului, Culturii și Cetățeniei. Europarlamentarii și-au exprimat deja îngrijorarea cu privire la alocarea acestui portofoliu lui Tibor Navracsics, candidatul Ungariei. Responsabilitatea acestui portofoliu este deosebit de sensibilă având în vedere tensiunile recente dintre premierul Viktor Orban și CE pe tema drepturilor omului. Dar europarlamentarii nu vor să îl recompenseze pe candidatul lui Orban, așa că Juncker va trebui să trateze cu tact alocarea vicepreședinției.

O ultimă opțiune ar fi să schimbe portofoliul candidatei Bulgariei, Kristalina Gheorghieva, care a fost nominalizată ca vicepreședinte pentru buget. Dar Juncker încă are nevoie de un candidat convingător pentru postul de vicepreședinte pentru uniunea energetică.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului