Negocierile pentru noua Comisie Europeană continuă. Jean-Claude Juncker ar urma să anunțe miercuri schimbările din echipa lui

Redactor:
Iuliana Enache
Negocierile pentru noua Comisie Europeană continuă. Jean-Claude Juncker ar urma să anunțe miercuri schimbările din echipa lui
Președintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se va întâlni marți cu Violeta Bulc, desemnată de Slovenia pentru funcția de comisar european după retragerea lui Alenka Bratusek, urmând ca miercuri să anunțe schimbările din cadrul echipei sale, relatează European Voice în ediția online.

Violeta Bulc, ministru pentru Dezvoltare și Politică Regională și vicepremier în Guvernul sloven, a fost candidatul înaintat vineri de premierul Miro Cerar după ce Alenka Bratusek și-a retras candidatura. Bratusek a fost respinsă de europarlamentari miercuri, în urma prestației dezastruoase la audieri și după controversa cu privire la modul în care a fost nominalizată.

Bulc ar urma să aibă un interviu oficial cu Juncker marți, la ora 18.00 (19.00 ora României), după care președintele ales al CE trebuie să decidă dacă va accepta nominalizarea ei și ce portofoliu îi va aloca. Având în vedere că Bulc este minsitru de doar câteva săptămâni, este puțin probabil ca Juncker să îi ofere postul de vicepreședinte pentru uniunea energetică pe care i-l alocase lui Bratusek, ca fost premier.

Dacă îi va oferi lui Bulc un post diferit și va aloca vicepreședinția altcuiva, el va antrena noi audieri parlamentare, în afară de cea a lui Bulc. Europarlamentarii sunt chemați să evalueze dacă persoanele nominalizate sunt potrivite pentru a fi membre ale CE și pentru a deține portofoliile alocate. Astfel că o schimbare de portofoliu va genera noi audieri ale comisarilor afectați de aceasta. Înainte de toate însă, statele membre vor trebui să aprobe propunerea revizuită de Juncker pentru colegiul comisarilor prin procedură scrisă.

Potrivit unor surse din cadrul PE, eurodeputații sunt pregătiți să o audieze pe Bulc și pe oricine altcineva luni, 20 octombrie, la Strasbourg, la începutul sesiunii plenare. Astfel că, teoretic, încă mai este posibil ca votul final de confirmare a întregului colegiu al comisarilor să aibă loc la 22 octombrie. Calendarul este însă foarte strâns, iar Bulc va avea la dispoziție mai puțin de o săptămână pentru a se pregăti de audiere și foarte puțin timp pentru întrebările scrise din partea europarlamentarilor.

O dată mai potrivită pentru confirmarea CE ar fi cea de 13 noiembrie, Parlamentul reunindu-se într-o minisesiunie plenară la Bruxelles, la 12-13 noiembrie.

Juncker ar urma să anunțe modificările în echipa sa miercuri. În același timp, el va anunța și alte schimbări făcute după audieri în urma acordului cu eurodeputații, inclusiv adăugarea „sustenabilității” la portofoliul lui Frans Timmermans, candidatul olandez la postul de vicepreședinte.

Una dintre opțiunile lui Juncker este să îi ofere lui Bulc portofoliul Transporturilor și să aloce energia vicepreședintelui Maros Sefcovici, candidatul Slovaciei. Totuși, europarlamentarii din comisia pentru transporturi se opun acestei idei.

O altă opțiune ar fi să îi ofere lui Günther Oettinger, actualul comisar pentru energie, vicepreședinția pentru uniunea energetică. Juncker i-a alocat acestuia portofoliul Agendei Digitale, dar la audierile de săptămâna trecută, Oettinger nu a manifestat prea mult entuziasm pentru acest portofoliu. Pe de altă parte, oferirea vicepreședinției candidatului german (toți ceilalți provenind din state mici) ar însemna dezechilibrarea balanței pe care Juncker a gândit-o inițial.

O altă posibilitate ar fi ca Bulc să obțină portofoliul Educației, Tineretului, Culturii și Cetățeniei. Europarlamentarii și-au exprimat deja îngrijorarea cu privire la alocarea acestui portofoliu lui Tibor Navracsics, candidatul Ungariei. Responsabilitatea acestui portofoliu este deosebit de sensibilă având în vedere tensiunile recente dintre premierul Viktor Orban și CE pe tema drepturilor omului. Dar europarlamentarii nu vor să îl recompenseze pe candidatul lui Orban, așa că Juncker va trebui să trateze cu tact alocarea vicepreședinției.

O ultimă opțiune ar fi să schimbe portofoliul candidatei Bulgariei, Kristalina Gheorghieva, care a fost nominalizată ca vicepreședinte pentru buget. Dar Juncker încă are nevoie de un candidat convingător pentru postul de vicepreședinte pentru uniunea energetică.

 

VIDEO | Oare iubitul ei ştie? :) Ce făcea tânăra din imagine în timpul meciului...
DUEL în lumea interlopă. Finul lui Nuțu Cămătaru, înjunghiat de cel mai mare dușman al...
FOTO. Anna Lesko, cu un decolteu până la buric! Și-a arătat din nou bustul generos
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Șoc: Gigi Becali se retrage la mănăstire! Cum își pregătește fiicele și soția și când...
Codrin Ștefănescu a făcut ANUNŢUL despre Liviu DRAGNEA! 'Sunt îngrijorat'
Arheologii au făcut o nouă descoperire spectaculoasă în oraşul Pompeii
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
De ce aleg românii să se vaccineze cu Pfizer: sunt sloturi deschise în mod constant
DUEL în lumea interlopă. Finul lui Nuțu Cămătaru, înjunghiat de cel mai mare dușman al...
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Cele mai OTRĂVITOARE flori. Se dau frecvent de 1 MARTIE, dar patru dintre ele te...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Afacerea care a ÎNFLORIT în pandemie. Cum poți face și tu MII DE LEI extrem...
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Ce fac bogaţii planetei ca să îşi asigure imunitatea în vremea pandemiei
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide