Negocierile pentru tratatul comercial cu Marea Britanie ar putea dura mult mai mult decât s-a estimat inițial: Dacă picăm testul stresului, Brexit va eșua

Negocierile pentru tratatul comercial cu Marea Britanie ar putea dura mult mai mult decât s-a estimat inițial: Dacă picăm testul stresului, Brexit va eșua
Publicat: 24/10/2017, 14:47

Întrebat dacă discuțiile pe tema unui viitor acord comercial ar putea dura mai mult decât perioada de tranziție de doi ani, Barnier a afirmat că durata negocierilor s-ar putea prelungi cu mult mai mult.

„Trei ani, dacă începem negocierile în luna decembrie a acestui an. Însă, sunt foarte multe riscuri deoarece Parlamentele naționale trebuie să ratifice viitorul acord”, a declarat negociatorul șef al UE pentru Brexit.

Barnier a precizat că sunt mai multe variante pentru viitoarea relație comercială dintre UE și Marea Britanie, existând modelul relațiilor comerciale dintre UE și Canada sau modelul Norvegiei.

„Guvernul Marii Britanii a spus de la începutul negocierilor că nu vrea să fie parte a pieței comune sau a uniunii vamale. (…) Ar putea fi aplicabil cazul Norvegiei”, a declarat Barnier.

Michel Barnier a adăugat că discursul Theresey May din Florența a generat o „nouă dinamică” a negocierilor, însă a precizat că încă nu au fost făcute progrese suficiente.

„Echipa mea deja lucrează la o versiune a tratatului pentru despărțirea Marii Britanii de UE”, a mai spus Barnier, citat de cotidianul The Telegraph.

Donald Tusk: Ne așteaptă cel mai greu test de stres. Dacă îl picăm, negocierile de Brexit vor eșua

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat marți că unitatea trebuie să fie factorul-cheie în rândul statelor membre UE pe durata negocierilor pentru Brexit, indiferent care va fi deznodământul, potrivit unui comunicat al instituției europene.

Donald Tusk a susținut un discurs în Parlamentul European în care a prezentat concluziile summitului Consiliului European (19-20 octombrie) și agenda liderilor UE.

„După cum știți, sunt obsedat de unitate încă din primele zile de lucru la Bruxelles. De aceea am respins ideea ieșirii Greciei din zona euro în 2015. De aceea am dorit o poziție comună a UE în legătură cu Rusia pe durata conflictului din Ucraina. Timp de mai multe luni, am lucrat la un acord cu 27 de state membre pentru a-i da argumente premierului Cameron (n.a. – David Cameron, fost premier britanic) să rămână în UE, chiar dacă asta a însemnat că fiecare dintre cele 27 de state a trebuit să facă sacrificii. Din păcate asta nu a fost suficient pentru britanici. După Brexit, am lucrat să creez unitate între cele 27 în negocierile cu Marea Britanie. Am arătat, de asemenea, în cadrul ultimului Consiliu European că nimeni nu poate diviza cele 27 de state în aceste negocieri”, a spus Tusk.

Președintele Consiliului European a făcut un apel la statele membre să reziste în fața celui mai greu test: obținerea unui acord de Brexit.

„Am reușit să construim și să menținem unitatea în rândul celor 27 de state. Dar în fața noastră se află cel mai greu test de stres. Dacă îl picăm, negocierile se vor sfârși cu înfrângerea noastră. Trebuie să ne păstrăm unitatea indiferent de direcția discuțiilor. UE va putea să gestioneze orice scenariu atât timp cât nu suntem divizați. De fapt, depinde de Londra cum se va termina: cu un acord bun, fără un acord sau fără Brexit. Dar în fiecare dintre aceste scenarii vom putea să protejăm interesul nostru comun doar dacă suntem împreună”, a mai spus Tusk.

Jean-Claude Juncker: Cele două părți vor ajunge la un acord ecehitabil

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, marți, că negocierile dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană nu se desfășoară într-o manieră ostilă și a adăugat că cele două părți vor ajunge la un acord echitabil, informează site-ul agenției de presă Reuters.

Declarațiile președintelui Comisiei Europene au fost făcute din plenul Parlamentului European, iar Juncker i-a criticat pe cei care se opun finalizării acordului dintre UE și Marea Britanie.

„Vreau să subliniez că nu negociem într-o manieră ostilă. Ne dorim o înțelegere. Cei care nu își doresc o astfel de înțelegere nu au prieteni în interiorul Comisiei Europene. Ne dorim un acord corect, echitabil”, a declarat Juncker.

„Varianta că nu vom ajunge la un acord nu reprezintă o ipoteză de lucru pentru noi. O sa avem un acord echitabil cu Marea Britanie”, a adăugat Jean-Claude Juncker.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Alex Ciucu, surprins cu amanta în plin proces de divorț. Ar fi ținut-o ascunsă timp...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Descoperiți ce se ascunde în construcția unui model de masă rece de top