Netanyahu: Armata israeliană avansează etapizat în Fâșia Gaza / SUA continuă eforturile diplomatice pentru eliberarea ostaticilor

Netanyahu: Armata israeliană avansează etapizat în Fâșia Gaza / SUA continuă eforturile diplomatice pentru eliberarea ostaticilor
Publicat: 30/10/2023, 21:15

Armata israeliană avansează ”metodic” în Fâșia Gaza și încearcă să protejeze populația civilă, a declarat luni seară premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, respingând din nou presiunile internaționale privind un armistițiu, în timp ce Statele Unite continuă negocierile, prin intermediul Qatarului, pentru a obține eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas.

”Armata israeliană a extins incursiunile terestre în Fâșia Gaza, prin operațiuni proporționate, dar foarte puternice, progresând metodic, etapă cu etapă”, a declarat Benjamin Netanyahu, potrivit cotidianului Le Monde, înaintea unei ședințe de guvern.

Premierul Israelului a dat asigurări că armata israeliană evită atacurile asupra obiectivelor civile. ”Nu trebuie să moară niciun civil, noi facem tot posibilul pentru a evita victimele civile. Mișcarea Hamas ar trebui să le permită civililor să se deplaseze în zonele de securitate pe care noi le-am creat în sudul Fâșiei Gaza. Trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a reduce victimele civile, dar, în același timp, nu putem abandona lupta”, a afirmat Netanyahu.

Premierul Israelului a respins din nou apelurile Națiunilor Unite și ale statelor europene de instituire a unui armistițiu umanitar în Fâșia Gaza. ”La fel cum Statele Unite nu ar fi acceptat un armistițiu după bombardamentele suferite la Pearl Harbor sau după atacurile teroriste din 11 septembrie, Israelul nu va accepta o încetare a ostilităților cu Hamas după atentatele oribile produse pe 7 octombrie. Un astfel de armistițiu ar fi o cedare în fața barbariei Hamas”, a insistat Benjamin Netanyahu.

Bilanțul atacurilor armate comise pe 7 octombrie de militanți ai grupurilor Hamas și Jihadul Islamic asupra comunităților din sudul Israelului este cuprins, potrivit diverselor surse, între 1.300 și 1.400 de morți, iar alte 5.400 de persoane au fost rănite. Cel puțin 239 de persoane răpite din Israel sunt ostatice în Fâșia Gaza, iar 40 sunt dispărute. Grupul Hamas a eliberat, din rațiuni umanitare, patru ostatici, din Statele Unite și din Israel.

În Fâșia Gaza, bilanțul bombardamentelor israeliene a ajuns la 8.005 morți, iar alte 20.240 de persoane au fost rănite, potrivit datelor anunțate luni de Ministerul local al Sănătății, subordonat grupului Hamas.

Duminică, Jake Sullivan, consilier prezidențial american pentru Siguranță Națională, a declarat că, deși Israelul are dreptul să se apere, ”o pauză umanitară ar fi un semnal bun pentru a facilita eliberarea ostaticilor, chiar dacă Hamas va încerca să profite de armistițiu”.

Statele Unite continuă negocierile intermediate de Qatar pentru eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a discutat luni cu premierul Qatarului, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, în cadrul eforturilor de eliberare a ostaticilor deținuți de Hamas și pentru furnizarea de asistență umanitară Fâșiei Gaza. ”Secretarul de Stat Blinken și premierul Al Thani au discutat despre situația umanitară din Fâșia Gaza și despre operațiunile militare israeliene după atacurile teroriste oribile, care continuă, ale grupului Hamas. Secretarul de Stat a mulțumit Guvernului din Qatar pentru activitățile în sensul evacuării cetățenilor americani și a străinilor din Fâșia Gaza, în sensul eliberării ostaticilor, printre care se numără doi cetățeni americani, și pentru eforturile continue de a evita extinderea conflictului”, a comunicat Departamentul de Stat.

Și Guvernul Israelului continuă negocierile indirecte cu Hamas în scopul eliberării ostaticilor din Fâșia Gaza, în pofida incursiunilor terestre israeliene, iar David Barnea, directorul Serviciului de spionaj Mossad, s-a deplasat zilele trecute în Qatar în cadrul eforturilor diplomatice, informează cotidianul Haaretz.

Foto: Profimedia

Citește și:

Israelul continuă negocierile indirecte cu Hamas pentru eliberarea ostaticilor / Un oficial israelian s-a deplasat în Qatar

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Reguli noi pentru cei care stau la bloc. Legea se va aplica până în 2027
Greșeala care îți face mașina praf. Mulți șoferi nu-și dau seama
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Arcul de Triumf din București, iluminat în albastru de Ziua Europei