LIVE TEXT. Războiul Israel – Hamas „intră într-o nouă etapă”. Localnicii din Gaza au atacat depozitele UNRWA

LIVE TEXT. Războiul Israel - Hamas „intră într-o nouă etapă”. Localnicii din Gaza au atacat depozitele UNRWA
Publicat: 29/10/2023, 08:31
Actualizat: 29/10/2023, 20:58
20:55

Biden discută cu liderii din Orientul Mijlociu

Președintele SUA, Joe Biden, a discutat cu liderii regionali din Orientul Mijlociu, potrivit oficialilor Casei Albe, relatează Sky News. Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a spus că discuțiile au avut loc duminică – deși nu a precizat cu ce lideri a vorbit șeful de la Casa Albă. Potrivit lui Sullivan, președintele Biden a vorbit cu liderii regionali despre cetățenii americani care vor să părăsească Fâșia Gaza.

20:55

Noi camioane cu ajutoare au ajuns în Gaza

Zece TIR-uri au trecut prin punctul de la Rafah, din Egipt în Fâşia Gaza, şi au fost preluate de Semiluna Roşie palestiniană duminică, relatează CNN şi AFP, citate de Agerpres. „Am primit zece camioane ale Semilunii Roşii egiptene prin terminalul de la Rafah, cu alimente şi materiale medicale”, anunţă duminică seara într-un comunicat Semiluna Roşie palestiniană. „Numărul camioanelor primte până în prezent este, aşadar, de 94”, anunţă organizaţia umaniatră. „Carburant nu a fost autorizat să intre până în prezent”, precizează Semiuna Roşie.

17:00

Secretarul general ONU cere încetarea „COȘMARULUI” din Gaza: „Oră de oră, situația devine din ce în ce mai disperată”

Antonio Guterres – secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU) și-a manifestat regretul pentru că Israelul a intensificat operațiunile militare în Fâși Gaza, spunând că situația este „din ce în ce mai disperată”.

Antonio Guterres a cerut încetarea focului, transmițând că acest „coșmar” trebuie stopat.

„Situația din Gaza devine din ce în ce mai disperată din oră în oră. Regret că, în loc de o pauză umanitară necesară, susținută de comunitatea internațională, Israelul și-a intensificat operațiunile militare”, a declarat Antoniuo Guterres în timpul vizitei pe care o efectuează în Nepal. (mai multe detalii AICI)

14:52

VIDEO | IDF ”operează” în nordul Fâșiei Gaza: ”Forțele terestre ELIMINĂ luptători Hamas care au deschis focul și distrug infrastructura teroristă”

IDF susține că trupele au ucis luptători Hamas care au deschis focul asupra forțelor terestre din Fâșie și alți teroriști identificați pe plaja din Gaza, lângă comunitatea Zikim din sudul Israelului.

Nu a fost precizat, însă, numărul teroriștilor uciși de soldații israelieni. (mai multe informații AICI)

13:46

Angelina Jolie cere oprirea războiului: Atacurile teroriste Hamas din Israel nu pot justifica viețile NEVINOVATE pierdute în bombardamentele din Gaza

Actrița Angelina Jolie a luat poziție pe fondul conflictului în curs de desfășurare dintre Israel și Hamas. Ea spune că „atacurile teroriste Hamas din Israel nu pot justifica viețile nevinovate pierdute în bombardamentele din Gaza”.

Ea cere, în acest context, „încetarea focului”.

„Viețile palestinienilor și israelienilor – și viețile tuturor oamenilor la nivel global – contează în mod egal”, scrie ea, într-o postare publicată pe Instagram.

Jolie a adăugat că: „Ca milioane de oameni din întreaga lume, mi-am petrecut ultimele săptămâni afectată și supărată din cauza atacului terorist din Israel, de moartea atâtor civili nevinovați și întrebându-mă cum să ajut cel mai bine. Și eu mă rog pentru întoarcerea imediată și în siguranță a fiecărui ostatic și pentru familiile care poartă durerea de neimaginat a uciderii unei persoane dragi. Mai presus de toate, au fost uciși copii și mulți copii au rămas orfani.”

(Citește mai multe aici…)

12:42

VIDEO | Pentru prima oară după retragerea din 2005, IDF înalță STEAGUL ISRAELIAN în nordul Gaza: ”Nu vom uita, nu ne vom opri până la victorie”

Soldații armatei israeliene (IDF) care au intrat, sâmbătă, în Fâșia Gaza – după ce a fost declanșată operațiunea terestră de eliminare a grupării teroriste Hamas – au ridicat steagul israelian pe una dintre casele din zonă, potrivit unui videoclip distribuit online.

În acest videclip poate fi auzită vocea unui bărbat care spune că steagul israelian este ridicat la trei săptămâni după ”crima oribilă”, cu referire la atacul Hamas din data de 7 octombrie asupra Israelului. (continuarea AICI)

12:09

”În Gaza, ordinea publică începe să se destrame” | Mii de palestinieni au spart depozitele UNRWA, au sustras făină și produse de bază

BBC anunță că mii de palestinieni au pătruns cu forța în depozitele UNRWA – Agenția ONU de sprijin și lucrări pentru refugiații palestinieni din Orientul Apropiat – după ce operațiunea terestră de eliminare a Hamas a fost declanșată de armata isrealienă (IDF).

”Ordinea publică începe să se destrame”, este anunțul îngrijorător al reprezentanților UNRWA, criza umanitară despre care se vorbește încă de la atacurile Hamas asupra Israelului, în data de 7 octombrie, riscând să se transforme într-o cruntă realitate.

Ajutoarele umanitare pentru palestinienii din Gaza au sosit cu camioanele în ultima săptămână în enclava asediată de Israel. Gaza este lipsită de alimente, apă potabilă, combustibil și medicamente. (mai multe informații AICI)

10:50

Israelul ar putea ”forţa pe toată lumea să acţioneze” – preşedintele Iranului

Preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, afirmă că acţiunile Israelului au ”depăşit liniile roşii, ceea ce ar putea forţa pe toată lumea să acţioneze”, relatează BBC.

Raisi a arătat, pe reţeaua X (fosta Twitter), că: „Washingtonul ne cere să nu facem nimic, dar ei continuă să ofere sprijin extins Israelului. SUA a trimis mesaje către Axa Rezistenţei, dar a primit un răspuns clar pe câmpul de luptă”.

”Axa rezistenţei” se referă la o reţea de forţe sprijinite de Iran din Orientul Mijlociu, din care face parte şi Hamas.

Autorităţile SUA au avertizat Iranul să stea deoparte în războiul dintre Israel şi Hamas, dorind să împiedice un conflict regional mai amplu.

Gruparea Hezbollah, care are baza în Liban şi este sprijinită şi de Iran, a avut schimburi de focuri cu Israelul în ultimele săptămâni, scrie News.ro.

09:08

Președintele Crucii Roșii, despre situația umanitară din Gaza: „Un EȘEC CATASTROFAL pe care lumea nu trebuie să îl tolereze”

Mirjana Spoljaric – președintele Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR)- a cerut o dezescaladare imediată a ostilităților în Gaza și livrarea de ajutor umanitar.

Mirjana Spoljaric avertizează, citată de CNN, că această criză umanitară din Gaza, în contextul conflictului dintre Israel și gruparea teroristă Hamas, reprezintă „un eșec catastrofal pe care lumea nu trebuie să îl tolerize”.

„Este inacceptabil ca civilii să nu aibă un loc sigur unde să se ducă în Gaza, pe fondul bombardamentelor masive, iar cu un asediu militar în vigoare nu există nici un răspuns umanitar adecvat posibil în prezent. Acesta este un eșec catastrofal pe care lumea nu trebuie să îl tolereze”, a declarat președintele CICR, Mirjana Spoljaric. (continuarea AICI)

08:26

Președintele Crucii Roșii: Situația umanitară din Gaza este un „eșec catastrofal”

Comitetul Internațional al Crucii Roșii a cerut o dezescaladare imediată a ostilităților în Gaza și livrarea de ajutor umanitar. „Un eșec catastrofal pe care lumea nu trebuie să îl tolerize”, susține președintele Comitetului.

„Este inacceptabil ca civilii să nu aibă un loc sigur unde să se ducă în Gaza, pe fondul bombardamentelor masive, iar cu un asediu militar în vigoare nu există nici un răspuns umanitar adecvat posibil în prezent. Acesta este un eșec catastrofal pe care lumea nu trebuie să îl tolereze”, a declarat sâmbătă, într-o declarație, președintele CICR, Mirjana Spoljaric, potrivit CNN, citat de Mediafax.

Spoljaric a adăugat că „imperativul imediat trebuie să fie acela de a salva vieți”.

„În conformitate cu dreptul umanitar internațional, părțile sunt obligate să protejeze civilii de efectele operațiunilor militare în orice moment, să facă distincția între civili și ținte militare și să nu folosească niciodată scuturi umane pentru a împiedica atacarea obiectivelor militare”, a mai spus Spoljaric.

De asemenea, CICR a cerut „eliberarea imediată a tuturor ostaticilor” și a reiterat oferta anterioară a organizației de a facilita orice operațiune viitoare de eliberare a ostaticilor.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu avertizează că războiul împotriva mişcării islamiste palestiniene Hamas în Fâşia Gaza va fi „lung şi dificil”.

„Războiul din Fîşia gaza va fi lung şi dificil, iar noi suntem pregătiţi”, avertizează Benjamin Netanyahu într-o conferinţă de presă, la Tel Aviv.

Armata israeliană „va distruge inamicul pe pământ şi sub pământ”, a ameninţat el, citat de News.ro.

Benjamin Netanyahu avertizează că cea de a doua etapă a războiului a început, cu scopul de a distruge armata şi Guvernul Hamas şi aducerea ostaticilor în Israel, relatează CNN.

Comunicațiile, restabilite treptat în Fâșia Gaza

Comunicațiile telefonice și conectivitatea la internet revin treptat în Fâșia Gaza duminică dimineața, potrivit companiei de telecomunicații din Palestina, citată de The Guardian.

Compania Paltel a anunțat că serviciile de telefonie fixă, mobilă și de internet din Fâșia Gaza sunt restabilite treptat.

„Echipele noastre tehnice se ocupă de pagubele produse la infrastructura internă a rețelei în condiții dificile”, a transmis compania pe rețelele de socializare, potrivit Mediafax.

Distrugerea conexiunilor telefonice și de internet a aruncat Gaza, în noaptea de vineri spre sâmbătă, într-un vid informațional în mijlocul celui mai puternic bombardament aerian din timpul războiului de până acum. Cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza se aflau deja în întuneric, după ce cea mai mare parte a energiei electrice a fost întreruptă, iar combustibilul pentru generatoare s-a epuizat.

Niciun ajutor internațional nu a intrat sâmbătă în Fâșia Gaza, potrivit Semilunii Roșii palestiniene.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Devine imposibil în România. Se interzice direct prin lege. S-a votat azi, 29 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto