Netanyahu semnalează că armata israeliană va menține prezență post-conflict în Fâșia Gaza / SUA suplimentează asistența destinată palestinienilor

Netanyahu semnalează că armata israeliană va menține prezență post-conflict în Fâșia Gaza / SUA suplimentează asistența destinată palestinienilor
Publicat: 05/12/2023, 22:19

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a reafirmat, marți seară, că Fâșia Gaza va trebui să fie demilitarizată după încheierea confruntărilor armate, subliniind că nu va accepta prezența forțelor internaționale, în timp ce Administrația SUA a anunțat suplimentarea asistenței pentru civilii palestinieni.

”După război, Fâșia Gaza va trebui demilitarizată. Nicio forță internațională nu poate fi responsabilă de acest lucru. Eu nu sunt pregătit să accept niciun alt aranjament”, a declarat Benjamin Netanyahu, potrivit cotidianului Haaretz, cu ocazia unei ședinte de guvern.

Benjamin Netanyahu a insistat că ofensiva militară în Fâșia Gaza va continua până la eliminarea grupului islamist Hamas.

”Suntem pe calea cea bună. Am reușit să aducem acasă 110 ostatici, prin eforturi diplomatice și prin operațiunile militare. Jumătate dintre comandanții operaționali ai grupului Hamas au fost eliminați. Acum, am înconjurat orașele Khan Younis și Jabaliya, nu mai au unde să fugă. Ne vom asigura că Fâșia Gaza nu va mai fi niciodată o amenințare pentru Israel”, a subliniat Netanyahu, citat de cotidianul The Times of Israel.

În Fâșia Gaza sunt în continuare 138 de ostatici israelieni, iar Qatarul a anunțat continuarea eforturilor diplomatice între Israel și mișcarea fundamentalistă Hamas pentru a obține eliberarea acestora.

Guvernul Israelului a semnalat constant că armata israeliană va menține prezența în Fâșia Gaza după înlăturarea de la putere a mișcării islamiste Hamas. Administrația SUA a admis că este foarte probabil ca Israelul să mențină prezență militară pe teritoriul palestinian imediat după eventuala înlăturare de la putere a grupului Hamas, dar a atras atenția că o prezență militară pe termen nedeterminat ar fi ”o greșeală”, întrucât ar echivala cu reocuparea teritoriului palestinian.

Conform unor oficiali guvernamentali, premierul Benjamin Netanyahu i-a transmis săptămâna trecută secretarului de Stat american, Antony Blinken, că armata israeliană va crea ”o zonă-tampon” pe teritoriul Fâșiei Gaza, la frontiera cu Israelul, pentru a evita noi incursiuni ale militanților islamiști.

Administrația SUA anunță asistență umanitară suplimentară pentru Fâșia Gaza

Samantha Power, directorul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), a anunțat marți, în cursul unei vizite în Egipt, că Washingtonul va suplimenta cu 21 de milioane de dolari asistența destinată populației palestiniene.

”Statele Unite continuă permanent eforturile pentru depășirea obstacolelor diplomatice și operaționale privind accesul umanitar și pentru a găsi soluții de intensificare a asistenței”, a comunicat USAID, conform cotidianului The Jerusalem Post.

Bilanțul bombardamentelor israeliene asupra Fâșiei Gaza a ajuns la 16.248 de morți, printre care se numără peste 7.000 de minori. Alte peste 43.000 de persoane au fost rănite, iar circa 7.000 sunt date dispărute, a anunțat marți seară Ministerul local al Sănătății, subordonat grupului islamist Hamas.

Foto: Profimedia

Citește și:

Statele Unite îi sancționează pe coloniștii israelieni care comit atacuri asupra palestinienilor în Cisiordania

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce au descoperit medicii la scurt timp după moartea Mioarei Roman. Care e cauza decesului
FOTO. Cât de frumoasă e fiica lui Ion Țiriac! Moștenitoarea imperiului l-a impresionat cu apariția...
Cine este judecătoarea care a întrebat dacă tânărul mort în accidentul produs de Vlad Pascu...
Băiețel de 8 ani, în stare gravă după o vacanță cu familia într-un resort de...
Micul oraș subteran din România, care se întinde pe o suprafaţă de 1.300 de metri...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Cel mai mare supermarket din România dispare! Ce companie l-a cumpărat și în ce se...
Un român s-a trezit cu amendă pentru ROVINIETĂ dintr-un motiv bizar
VIDEO - De ce boală cruntă suferea Mioara Roman: Fosta soție a lui Petre Roman...
Mioara Roman a murit în azilul în care era internată. Oana Roman NU a putut...
A murit Mioara Roman, fosta soţie a lui Petre Roman
Zbârnâie telefoanele la cabinetul bossului pentru o domnișoară descurcăreață! Cum se ”tatonează” un post la...
Peste CÂT TIMP se refac PLĂMÂNII atunci când renunți LA FUMAT
S-A AFLAT adevărul despre MIOARA ROMAN! Foarte puțină lume a știut asta despre ea: A...
Chefi la cuțite. Trădarea îl costă pe Florin Dumitrescu: A pierdut tot
Felicitări și mesaje de Dragobete, pe 24 februarie. Imagini și urări de dragoste cu ”Te...
BANCUL ZILEI. Bulă: Mă cheamă şefu’ la el în birou şi-mi zice: Am observat că...
Bananele modificate genetic, aprobate de autorități pentru prima dată. În ce țară s-a întâmplat?