Netanyahu semnalează că armata israeliană va menține prezență post-conflict în Fâșia Gaza / SUA suplimentează asistența destinată palestinienilor

Netanyahu semnalează că armata israeliană va menține prezență post-conflict în Fâșia Gaza / SUA suplimentează asistența destinată palestinienilor
Publicat: 05/12/2023, 22:19

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a reafirmat, marți seară, că Fâșia Gaza va trebui să fie demilitarizată după încheierea confruntărilor armate, subliniind că nu va accepta prezența forțelor internaționale, în timp ce Administrația SUA a anunțat suplimentarea asistenței pentru civilii palestinieni.

”După război, Fâșia Gaza va trebui demilitarizată. Nicio forță internațională nu poate fi responsabilă de acest lucru. Eu nu sunt pregătit să accept niciun alt aranjament”, a declarat Benjamin Netanyahu, potrivit cotidianului Haaretz, cu ocazia unei ședinte de guvern.

Benjamin Netanyahu a insistat că ofensiva militară în Fâșia Gaza va continua până la eliminarea grupului islamist Hamas.

”Suntem pe calea cea bună. Am reușit să aducem acasă 110 ostatici, prin eforturi diplomatice și prin operațiunile militare. Jumătate dintre comandanții operaționali ai grupului Hamas au fost eliminați. Acum, am înconjurat orașele Khan Younis și Jabaliya, nu mai au unde să fugă. Ne vom asigura că Fâșia Gaza nu va mai fi niciodată o amenințare pentru Israel”, a subliniat Netanyahu, citat de cotidianul The Times of Israel.

În Fâșia Gaza sunt în continuare 138 de ostatici israelieni, iar Qatarul a anunțat continuarea eforturilor diplomatice între Israel și mișcarea fundamentalistă Hamas pentru a obține eliberarea acestora.

Guvernul Israelului a semnalat constant că armata israeliană va menține prezența în Fâșia Gaza după înlăturarea de la putere a mișcării islamiste Hamas. Administrația SUA a admis că este foarte probabil ca Israelul să mențină prezență militară pe teritoriul palestinian imediat după eventuala înlăturare de la putere a grupului Hamas, dar a atras atenția că o prezență militară pe termen nedeterminat ar fi ”o greșeală”, întrucât ar echivala cu reocuparea teritoriului palestinian.

Conform unor oficiali guvernamentali, premierul Benjamin Netanyahu i-a transmis săptămâna trecută secretarului de Stat american, Antony Blinken, că armata israeliană va crea ”o zonă-tampon” pe teritoriul Fâșiei Gaza, la frontiera cu Israelul, pentru a evita noi incursiuni ale militanților islamiști.

Administrația SUA anunță asistență umanitară suplimentară pentru Fâșia Gaza

Samantha Power, directorul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), a anunțat marți, în cursul unei vizite în Egipt, că Washingtonul va suplimenta cu 21 de milioane de dolari asistența destinată populației palestiniene.

”Statele Unite continuă permanent eforturile pentru depășirea obstacolelor diplomatice și operaționale privind accesul umanitar și pentru a găsi soluții de intensificare a asistenței”, a comunicat USAID, conform cotidianului The Jerusalem Post.

Bilanțul bombardamentelor israeliene asupra Fâșiei Gaza a ajuns la 16.248 de morți, printre care se numără peste 7.000 de minori. Alte peste 43.000 de persoane au fost rănite, iar circa 7.000 sunt date dispărute, a anunțat marți seară Ministerul local al Sănătății, subordonat grupului islamist Hamas.

Foto: Profimedia

Citește și:

Statele Unite îi sancționează pe coloniștii israelieni care comit atacuri asupra palestinienilor în Cisiordania

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Actrița care i-a ÎNNEBUNIT pe bărbați! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului