Netanyahu vrea continuarea ofensivei, indiferent de ”presiunile internaționale” /Hamas avertizează că orice soluție fără acordul său ar fi ”o iluzie”

Netanyahu vrea continuarea ofensivei, indiferent de ”presiunile internaționale” /Hamas avertizează că orice soluție fără acordul său ar fi ”o iluzie”
Publicat: 13/12/2023, 22:14
Actualizat: 13/12/2023, 22:15

Premierul Benjamin Netanyahu a avertizat, miercuri, că Israelul va continua ofensiva în Fâșia Gaza indiferent de ”presiunile internaționale”, iar Administrația SUA insistă că oprirea războiului în acest moment nu ar servi intereselor regionale, însă mișcarea Hamas a avertizat că orice soluție care nu ar implica grupurile militante palestiniene ar fi ”o iluzie”.

”Vom continua războiul până la victorie. Nu trebuie să existe niciun dubiu. Spun aceste lucruri în pofida durerii imense și a presiunilor internaționale. Nu ne va opri nimic”, a declarat premierul Benjamin Netanyahu, miercuri seară.

Nouă militari israelieni, inclusiv doi comandanți, au fost uciși într-o ambuscadă produsă în Fâșia Gaza, a comunicat miercuri armata israeliană. Alt militar israelian a fost ucis într-un incident separat. În total, în Fâșia Gaza au murit 115 militari israelieni, iar peste 1.700 au fost răniți.

Armata israeliană continuă intens operațiunile combatante în zone din nordul și sudul Fâșiei Gaza, unde situația umanitară este foarte gravă.

În același timp, militanți islamiști din sudul Libanului au lansat, miercuri, numeroase rachete și obuze spre teritoriul israelian. O rachetă a căzut în kibbutz-ul Yiftah, situat în nordul Israelului, iar, în replică, armata israeliană a bombardat poziții din sudul Libanului ale mișcării islamiste Hezbollah.

Administrația SUA se opune unui armistițiu în Fâșia Gaza

Departamentul de Stat de la Washington a anunțat, miercuri, că ”împărtășește dorința comunității internaționale de oprire a conflictului” din Fâșia Gaza, subliniind însă că instituirea unui armistițiu în acest moment ”nu ar servi intereselor pe termen lung” din Orientul Mijlociu, potrivit cotidianului Haaretz.

”Dar nu vrem ca războiul să continue nicio zi în plus față de ce este necesar”, a insistat Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Statele Unite au blocat în Consiliul de Securitate ONU un proiect de rezoluție privind un armistițiu. Însă președintele Joe Biden a criticat dur, marți, operațiunile israeliene în Fâșia Gaza și l-a avertizat pe premierul Benjamin Netanyahu că riscă să piardă sprijinul internațional dacă nu schimbă coaliția guvernamentală.

Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate Națională al președintelui Biden, se va deplasa în Israel și a anunțat că va discuta cu premierul Netanyahu despre un termen pentru oprirea ofensivei în Fâșia Gaza. ”Subiectul calendarului acestui război va fi cu siguranță pe agenda întâlnirilor mele”, a afirmat oficialul american.

Hamas avertizează că nu va exista nicio soluție politică în Fâșia Gaza fără acordul său

Ismail Haniyeh, liderul Biroului politic al grupului islamist Hamas, a avertizat miercuri seară, din Qatar, că orice soluție aplicată în Fâșia Gaza cu sprijinul Autorității Palestiniene, dar fără acordul grupului militant ar fi ”o iluzie”.

”Orice aranjament în Fâșia Gaza sau referitor la cauza palestiniană fără implicarea grupului Hamas sau a celorlalte mișcări de rezistență este o iluzie”, a declarat Ismail Haniyeh, citat de cotidianul Le Monde.

Ismail Haniyeh s-a declarat dispus să poarte negocieri ”pentru oprirea agresiunii din Fâșia Gaza”.

”Noi suntem pregătiți pentru discuții asupra unei soluții politice care să asigure dreptul poporului palestinian la un stat independent, având capitala în Ierusalim”, a subliniat Haniyeh.

Premierul Benjamin Netanyahu a admis, marți, că există disensiuni cu SUA privind controlul asupra Fâșiei Gaza după eventuala înlăturare de la putere a organizației islamiste Hamas. Liderul israelian a avertizat că nu va permite persistența grupurilor teroriste pe teritoriul palestinian, sugerând că nu va accepta nici o administrație a Autorității Palestiniene.

Bilanțul bombardamentelor israeliene a ajuns la cel puțin 18.600 de morți în Fâșia Gaza, iar alte 50.600 de persoane au fost rănite, a anunțat miercuri Ministerul local al Sănătății, subordonat grupului islamist Hamas.

Foto: Profimedia

Citește și:

VIDEO Premierul Țării Galilor își anunță demisia, înaintea discuțiilor pe tema bugetului și a scrutinului parlamentar britanic

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Informația momentului despre ION ILIESCU. Anunțul făcut chiar de avocatul său
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cercetătorii spun că au găsit noi dovezi pentru o planetă ascunsă în Sistemul Solar