Noi probleme pentru premierul Theresa May: Scoția și Țara Galilor pot interveni în apelul Guvernului privind invocarea Articolului 50

Noi probleme pentru premierul Theresa May: Scoția și Țara Galilor pot interveni în apelul Guvernului privind invocarea Articolului 50
Publicat: 19/11/2016, 17:35

Curtea Supremă a confirmat că Guvernul scoțian și cel galez vor avea permisiunea de a lua parte la proces.

„Curtea nu acceptă argumentele înaintate de Guvern” se afirma în textul deciziei, adăugându-se că „Pentru motivele prezentate anterior, se decide că Guvernul nu are puterea (…) să inițieze articolul 50 pentru ca Marea Britanie să se retragă din Uniunea Europeană”.

Guvernul britanic a comunicat atunci că va contesta decizia, afirmând că britanicii au votat să părăsească Blocul comunitar în cadrul unui referendum aprobat printr-un act al Parlamentului „și Guvernul este hotărât să respecte rezultatul referendumului”.

Theresa May, premierul britanic, a asigurat-o vineri pe Angela Merkel, cancelarul german, că măsurile pregătitoare pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană se desfășoară conform planului și procesul legal pentru Brexit ar putea fi inițiat până la sfârșitul lui martie 2017.

„Pregătirile decurg așa cum s-a stabilit, suntem pregătiți să declanșăm Articolul 50 până la sfârșitul lunii martie, sau chiar înaintea acestei date”, a transmis Theresa May cancelarului german, în timpul unei conferințe de presă care a avut loc în Berlin.

Ministrul de Finanțe din Germania, Wolfgang Schäuble, a declarat vineri că statul britanic ar putea fi forțat să cotizeze la bugetul Uniunii Europene timp de zece ani începând din momentul părăsirii Blocului comunitar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase